Tatarák bez masa: Jaké suroviny na něj potřebujete? Ukážeme vám, že maso není nutné
Tatarák je hovorový název pokrmu zvaného tatarský biftek. Jedná se o syrové maso, které je namleté či naškrábané špičkou nože, ochucené a podávané s opečenou topinkou a česnekem. Existují ale i falešné tataráky, ve kterých maso nenajdete.
S velkou nadsázkou by se dalo říci, že tatarák je vlastně taková luxusnější pomazánka. Servíruje se ve formě malého kopečku, ze kterého si každý sám odebírá a maže na topinku, která může být buď osmažená na oleji nebo připravená nasucho na pánvi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho udělat tatarák bez masa
Až už jste vegetariáni, maso vám nechutná, rádi si občas dáte bezmasý pokrm nebo vždy v kuchyni zkoušíte něco nového, naše tipy na nemasové tataráky budou něco pro vás.
- Zeleninový tatarák: Ať vás napadne jakákoliv zelenina, nejspíš si z ní domácí tataráček můžete připravit. Nejznámější jsou rajčatový tatarák, tatarák ze salátových okurek nebo i z červené řepy. Připravit se dá ale i z méně tradiční zeleniny jako je listová kapusta nebo fialový lilek. Výborný je také z kořenové zeleniny nebo z ochucených brambor.
- Houbový tatarák: Masovému tataráku vzhledem nejvíce podobný je houbový tatarák. Ten můžete připravit ze směsi čerstvých hub, které najdete v lese, nebo i z kupovaných žampiónů.
- Sýrový tatarák: Pro tatarák typické kopečky vytvoříte i z různých druhů sýrů. Ať už použijete aromatický romadúr, pivní sýr, klasický eidam nebo olomoucké tvarůžky, ve výsledném pokrmu by neměla chybět cibule, worcesterská omáčka a mletá paprika.
- Ovocný tatarák: Jestliže se falešný tatarák připravuje tak, že se suroviny nasekají na drobné kousky, přidá se pojivo a směs se zamíchá, proč byste si nemohli připravit i tatarák z ovoce? Zkuste ho například z manga nebo čerstvých jahod. A věděli jste, že i avokádo je ovoce? Avokádový tatarák je opravdu pochoutka.
Do tataráku můžete smíchat nejen zeleninu společně se sýrem, ale vhodné jsou i vlašské ořechy. Na postup se podívejte v následujícím videoreceptu.
Komentáře