Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 bylinkových receptů: Čerstvě utržené voňavé bylinky dodají vašim jídlům tu správnou chuť
Zdroj: Top recepty

Čerstvé bylinky zvýrazní a podtrhnou chuť připravovaného jídla. Navíc se vyznačují různými léčebnými účinky. Připravili jsme pro vás přehled těch nejoblíbenějších bylinek s inspirací na jejich využití v kuchyni.

Bylinky můžeme využít nejen při pečení a vaření, ale i při servírování jídla. Lístky petrželky i bazalky jsou krásnou ozdobou a předají nám maximum zdraví prospěšných látek. Pro pozdější využití můžeme bylinky mrazit, sušit, nakládat do soli nebo použít na výrobu pesta. Z jejich chuti se pak budeme těšit po celý rok. 

  1. Řecké tzatziky
  2. Květákovo - sýrové placky s petrželkou a muškátovou vůní
  3. Pažitková omáčka
  4. Bazalkové pesto
  5. Polévka z libečku s kroupami
  6. Bramboráky
  7. Masové kuličky s fazolemi

1. místo

Kopr je aromatická bylinka, která se nejčastěji používá do tradičních polévek a omáček. Hodí se k rybám, bramborám a houbám, využití nachází i při nakládání okurek či zelí. Jako součást salátů a dipů je také chutným doplněním grilovaných, pečených a smažených pokrmů.

Petrželka se pěstuje v hladkolisté nebo kadeřavé podobě. Hladkolistá petrželka se používá především k dochucování nádivekpolévek či pomazánek. Kadeřavá petrželka (kudrnka) poslouží spíše k dozdobení jídla na talíři.

3. místo

Nadrobno nakrájenou pažitku sypeme na hotová jídla k jejich dochucení a dozdobení. Můžeme ji přidat do polévky nebo do tvarohové či vaječné pomazánky, připravit z ní omáčku, nebo ji jen tak nasypat na namazaný chleba. 

4. místo

Bazalku máme spojenou zejména s italskými jídly, může se použít na pizzu, do rajčatové omáčky na těstoviny, do zeleninových salátů, na  dozdobení mnoha jídel na talíři. Využití najde také v řadě masových jídel. Pokud si z ní vyrobíte pesto, oceníte ho především k těstovinám nebo např. do tortill.

5. místo

Libeček je další oblíbenou zahradní bylinkou, která dodá jídlům výraznou chuť. Používá se zejména do polévek, omáček, do masových a zapékaných jídel. Libeček příjemně dochutí bramboráky nebo různé zeleninové placky, a stojí za to ho použít i do tvarohové pomazánky nebo bramborové kaše.

6. místo

Čerstvou či sušenou majoránkou dochutíme opět polévky (především luštěninové nebo bramboračku), ale i sekanou či guláš. Majoránka je typickou bylinkou k dochucení oblíbených bramboráků nebo karbanátků. Výraznější aroma nám do jídla dodá ve své sušené podobě. 

7. místo

Oregano, nebo také dobromysl, se používá velmi podobně jako majoránka. Hodí se k dochucení tučnějších masových jídel a dušené či zapékané zeleniny. Oblíbené je i v mexické a italské kuchyni.

Do různých jídel bylinky kombinujeme a používáme jich nejen větší množství, ale i více druhů. Příkladem receptu, ve kterém na bylinkách nešetříme, je bylinkové máslo. S jeho přípravou vám poradí následující článek:

Bylinky jsou úžasným doplňkem jídel, který jim dodává tu správnou chuť a aroma. Existuje řada dalších bylinek, s kterými můžete čarovat v kuchyni. S tymiánem a rozmarýnem můžete připravit např. bylinkovou mrkev podle následujícího video-receptu:
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky