Olomoucké tvarůžky ve studené kuchyni skvěle využijeme do pomazánek a salátů, dokonce je můžeme naložit
Olomoucké tvarůžky (tyčinky, kroužky, kousky) jsou náš jediný téměř netučný sýr, který obsahuje o třetinu více bílkovin než hovězí maso a dvakrát více než maso vepřové. Tvarůžky mají svou ochrannou známku a monopolní výrobu v Lošticích, kterou si udržely i po vstupu naší republiky do EU, což se málokteré naší potravině podařilo.
Výroba je velmi jednoduchá. Jde o upravený, osolený a specificky uzrálý tvaroh. Dříve mohli dělat tvarůžky v každé domácnosti na Hané. Ručně je pleskali nebo tvarovali pomocí klapaček.
Jejich využití ve studené kuchyni počítá se specifickou vůní a chutí, kterou jen podtrhneme kořením a přidanými surovinami.
Správně zralé tvarůžky lze nadrtit vidličkou nebo nastrouhat a pak vmíchat do pomazánek nebo je nakrájet do salátů.
Pomazánky s tvarůžky
Tvarůžky nejlépe dochutí cibule, česnek, kmín, mletá paprika apod. Takové pomazánky chutnají nejlépe na čerstvém chlebu. Můžeme vytvořit pomazánku podobnou jako tatarák a pak ji mazat na horké topinky.
Saláty z tvarůžků
V salátech se snesou tvarůžky i s pikantnějším ochucením. Hodí se k nim např. plodová zelenina, vejce, brambory, z bylinek asi nejvíce pažitka. Spojujeme je zakysanou smetanou, jogurtem atd.
Tvarůžky ve studené kuchyni
Ve studené kuchyni lze tvarůžky použít i na jednohubky a chlebíčky, které plně využijí jejich pikantní chuť. Podávání tvarůžků s octem a cibulí (podobně jako tlačenky) je většinou známé.
Naložené tvarůžky
V nakládané směsi sýrů by tvarůžky neměly chybět. Doplní je cibule, česnek, různé koření a olej, v kterém se proleží. Také tvarůžky naložené do piva a správně uleželé po natření na pečivo voní do daleka.
Skvělé nutriční hodnoty Olomouckých tvarůžků je řadí na přední místo mezi sýry. Možnostmi použití v teplé kuchyni jim vzdáme hold v dalším článku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Olomoucké tvarůžky v teplé kuchyni. Jsou skvělé do polévek a v kombinaci s masem, zeleninou, brambory nebo těstovinami
Pravá vanilka je při sladkém pečení a vaření nenahraditelná. Poradíme, jak pracovat s luskem, mletou vanilkou i extraktem
Komentáře