Hledáte výborný krém našich babiček k plnění a zdobení dortů, rolád a cukroví? Vyzkoušejte klasický vaječný podle tohoto receptu
Krém z vajec šlehaných nad párou je jedním z nejoblíbenějších krémů do dortů, rolád, zákusků i cukroví. Je jemný a nadýchaný, lze ho dobře a různými způsoby dochutit. Poradíme, jak ho nejlépe připravit.
Velká výhoda vaječného krému je ta, že je variabilní a poměrně trvanlivý. Moučníky a zákusky s ním bychom měli zkonzumovat do 3 týdnů. Používáme ho především do dortů a rolád, o kterých víme, že se brzy spotřebují.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravíme vaječný krém
Na krém si nachystáme misku (raději nerezovou), kterou můžeme posadit nad hrnec s vroucí vodou, budeme totiž vařit v páře.
- Dále si připravíme 3 čerstvá vejce, 150 g krupicového cukru a 250 g másla. Krém z tohoto množství vystačí na 1 klasický dort.
- Vejce rozklepneme do misky, přidáme cukr a začneme šlehat.
- Když hmota zesvětlá, posadíme misku nad páru a stále zvolna šleháme. Dno misky se nesmí dotýkat hladiny vody v hrnku. Vaříme jen v páře.
- Vejce zhoustnou.
- Ve chvíli, kdy vejce na okraji misky začnou zasychat, je uvařeno.
- Misku s vejci sundáme z hrnku a ještě je šleháme až do vychladnutí. V této fázi můžeme přidat ochucení (např. oříšky, změklou čokoládu, rum, mletou kávu). Tip: dokonalé lískové oříšky do krému připravíme tak, že je nasucho opražíme, v utěrce vymneme ze slupek a pak nastrouháme nebo umeleme. Praženými oříšky získá krém báječnou chuť.
- Změklé máslo v pokojové teplotě šleháme s prosátým moučkovým cukrem (množství cukru podle chuti) do pěny, a do něj po lžících přidáváme vaječnou směs také v pokojové teplotě. Vyšleháme na hladký krém.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak ušlehat sníh nad párou? Video poradí s jednoduchým postupem a díky pevnému sněhu budou naše pusinky i kokosky ještě lepší
Jak správně skladovat vejce? Do mrazáku patří jedině rozšlehaná
Trvanlivý krém z moučné kaše využijete při plnění dortů, rolád, řezů nebo cukroví. Poradíme, jak na něj a jakou mu dát příchuť
Komentáře