Mazance se připravují včas, abychom si na nich mohli pochutnat o velikonoční neděli. Tyto bochánky se pečou ze sladkého těsta, které připomíná vánočkové. Jsou moc dobré, voní po vanilce a citrónu, jsou plné rozinek. Sypeme je tenkými plátky loupaných mandlí a na povrchu je zdobíme křížkem.
Velikonoční mazance
O velikonoční neděli se podávalo tradičně k jídlu to nejlepší - pečený beránek, velikonoční hlavička, skopové maso, jidáše a další pokrmy. Sladké a chutné mazance patřily a stále patří mezi nejoblíbenější velikonoční dobroty. Inspiraci k jejich pečení najdeme ve výběru našich receptů.
Nejprve si připravíme kvásek z čerstvého droždí. Po vzejití ho přidáme k dalším surovinám. Kromě rozinek a strouhané citrónové kůry do těsta patří trochu anýzu. Z těsta po vykynutí vytvoříme bochánek. Před pečením jeho povrch nařízneme do kříže.
Všechny suroviny podle hrníčkového receptu místo vážení jen rychle odměříme. Použijeme obyčejné nebo sušené droždí. Před pečením bochánek nastřihneme do křížku, pomažeme žloutkem a posypeme mandlemi. Mazanec pečeme pozvolna na plechu, který jsme vyložili pečícím papírem.
Tento mazanec je vláčný a lehoučký. Kromě mandlí a citrónové kůry přidáme do těsta rozinky, které jsme namočili v rumu. Opět nejprve připravíme kvásek a spojíme ho po vzejití s dalšími surovinami. Těsto lze připravit v domácí pekárně podle podrobného návodu.
Další osvědčený recept na domácí mazanec patří mezi osvědčenou klasiku. Přípravu jemného a hladkého těsta nám usnadní domácí pekárna. Poctivý máslový a nadýchaný velikonoční bochánek hned po upečení potřeme kouskem másla.
Tvarohový mazanec je na přípravu rychlejší, protože nečekáme na vykynutí těsta. O kyprost se postarají prášek do pečiva a vyšlehaná vajíčka. Těsto ochutíme kandovanou pomerančovou kůrou nebo rozinkami. Díky přidanému tvarohu bude mazanec krásně vláčný.
Pokud rádi pečeme kváskové pečivo, můžeme vyzkoušet i tento mazanec. Kynutí ale bude tentokrát delší a příprava nám zabere více času, než kdybychom použili kvasnice. Další článek nám poradí, jak se peče s kváskem.
Pečivo se špaldovou moukou je chutné a hodnotné, příjemně voní a má tmavší zbarvení. Vybraný mazanec upečeme z hladké špaldové mouky a sušeného droždí. Stejně jako u ostatních mazanců vyzkoušíme propečenost špejlí - pokud se těsto nelepí, máme hotovo.
Domácí je nejlepší
O Vánocích pečeme vánočku a o Velikonocích se tradičně peče mazanec. I když si ho můžeme jednoduše koupit, ten domácí je vždy nejlepší a doma určitě budou mít všichni radost.
Podle našeho přehledu můžeme vyzkoušet nejoblíbenější recepty na mazance. Mezi další druhy pečiva, které o Velikonocích připravujeme, patří jidáše, beránci, Boží milosti a perníčky zdobené jarní tématikou.
Komentáře