Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky jsou tradičním chutným a dekorativním pečivem pro mnoho svátků v roce. Mají nespočet tvarů, barev, ale i chutí a vůní. Některé perníčky jsou hned měkké, jiné jsou tvrdší, ale vydrží krásné i po mnoho let.

Perníčky jsou voňavou a sladkou dobrotou pro dětské i dospělé koledníky. Velikonoční perníčky mají tvary typické pro svátky jara - vajíčka, beránci, zajíčci a květiny. Krásně nazdobené perníčky jsou vítanou dekorací svátečního stolu.

Jak upéct velikonoční perníčky

Připravíme si recept, který je ověřený - improvizovat se příliš nevyplácí:

  • Připravíme si perníkové těsto, které necháme odležet v chladu do druhého dne. Pak vyválíme plát, silný maximálně 5 mm, z kterého vykrájíme velikonoční tvary budoucích perníčků. Ty upečeme na plechu s pečicím papírem.
  • Perníková vajíčka ve 3D pečeme na speciálních formičkách ve tvaru poloviny vejce, na které položíme z plátu těsta vykrojený tvar. Pokud takové formičky nemáme, použijeme kovové lžíce, které mají podobný tvar jako vejce.

Hned po vytažení z trouby potřeme perníčky rozšlehaným vajíčkem. Vejce můžeme obarvit jedlou potravinářskou barvou, aby vynikla kresba bílkovou polevou.

Jak ozdobit velikonoční perníčky

Záleží na zručnosti každé maminky, ale i jejích dětí, které se mohou zapojit:

  • Kresba bílkovou polevou na hnědé nebo barevným vejcem potřené perníčky.
  • Zdobení vylévaných ploch krajkou z polevy (bílé i barevné) a ruční malbou.
  • Jedlý papír se lepí gelem na zaschlou bílkovou polevu, což zvládnou i děti.
  • Malé dekorace z cukru a marcipánu přilepíme do ještě vlhké polevy.
  • Vajíčka můžeme potáhnout marcipánem na tenkou vrstvu krému a ozdobit.

Pokud se rozhodnete pro zdobení bílkovou polevou, podívejte se na video, jak ji připravit a jak s ní pracovat:

Komentáře

Další tipy a triky