Barevné a veselé velikonoční perníčky oslavují příchod jara a nového života
Perníčky jsou tradičním chutným a dekorativním pečivem pro mnoho svátků v roce. Mají nespočet tvarů, barev, ale i chutí a vůní. Některé perníčky jsou hned měkké, jiné jsou tvrdší, ale vydrží krásné i po mnoho let.
Perníčky jsou voňavou a sladkou dobrotou pro dětské i dospělé koledníky. Velikonoční perníčky mají tvary typické pro svátky jara - vajíčka, beránci, zajíčci a květiny. Krásně nazdobené perníčky jsou vítanou dekorací svátečního stolu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct velikonoční perníčky
Připravíme si recept, který je ověřený - improvizovat se příliš nevyplácí:
- Připravíme si perníkové těsto, které necháme odležet v chladu do druhého dne. Pak vyválíme plát, silný maximálně 5 mm, z kterého vykrájíme velikonoční tvary budoucích perníčků. Ty upečeme na plechu s pečicím papírem.
- Perníková vajíčka ve 3D pečeme na speciálních formičkách ve tvaru poloviny vejce, na které položíme z plátu těsta vykrojený tvar. Pokud takové formičky nemáme, použijeme kovové lžíce, které mají podobný tvar jako vejce.
Hned po vytažení z trouby potřeme perníčky rozšlehaným vajíčkem. Vejce můžeme obarvit jedlou potravinářskou barvou, aby vynikla kresba bílkovou polevou.
Jak ozdobit velikonoční perníčky
Záleží na zručnosti každé maminky, ale i jejích dětí, které se mohou zapojit:
- Kresba bílkovou polevou na hnědé nebo barevným vejcem potřené perníčky.
- Zdobení vylévaných ploch krajkou z polevy (bílé i barevné) a ruční malbou.
- Jedlý papír se lepí gelem na zaschlou bílkovou polevu, což zvládnou i děti.
- Malé dekorace z cukru a marcipánu přilepíme do ještě vlhké polevy.
- Vajíčka můžeme potáhnout marcipánem na tenkou vrstvu krému a ozdobit.
Pokud se rozhodnete pro zdobení bílkovou polevou, podívejte se na video, jak ji připravit a jak s ní pracovat:
Komentáře