Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V době respiračních onemocnění hraje důležitou roli vitamín C. Proč zrovna on? A skutečně je jeho bohatým zdrojem citron?
Zdroj: Pixabay

V chřipkové sezóně máme tendenci sahat po vitaminech. Právě vitamin C je populární, protože podporuje tvorbu protilátek a zvyšuje odolnost proti nakažlivým nemocem. Kolik vitaminu je vhodné užívat, v čem je ho nejvíce a jak jej efektivně podat dětem?

Vitaminy jsou látky, které si naše tělo neumí vytvořit samo a musíme je přijímat v pestré stravě. V opačném případě se můžeme dočkat hned několika vážných nemocí.

Kyselina askorbová

Cože, kyselina? Ano, vitamin C je z chemického hlediska kyselinou. Je to látka rozpustná ve vodě a tepelnou úpravou se bohužel rozkládá. Proto je ideální konzumovat čerstvé potraviny, hlavně ovoce a zeleninu. Pokud děti ohrnují nos nad plody matky přírody, můžeme doporučit domácí cukrovinky, se kterými vám mohou i pomoci.

Hodně nebo málo?

Nedostatek vitaminu C (hypovitaminóza) je vážný problém, který se pojí se sníženou imunitou, únavou, zduřením dásní, zhoršením stavu vaziva a chrupavek a nemocí zvanou kurděje (lat. "skorbut" – mezi projevy patřila ztráta zubů, celková slabost, krvácení do vnitřních orgánů i svalů, smrt). Nadbytku vitaminu (hypervitaminózy) v těle se nemusíme bát, museli bychom jej přijímat opravdu velká množství a velmi dlouho.

Kde najdeme vitamin C?

Každý by jistě první řekl "citron", ale ten obsazuje nižší příčky a mnohem více vitaminu C mají jiné potraviny. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 85 mg. Potřebné množství se liší s váhou, věkem, pohlavím nebo i těhotenstvím či kojením. A které suroviny obsahuji mnoho Céčka?

  • šípky
  • černý rybíz 
  • paprika 
  • citrusové plody aj.

Šípky

Šípky jsou plody růže šípkové. Na celém území naší republiky nenajdete plod, který by obsahoval větší množství vitaminu C. Dozrávají v září až říjnu, jinak je můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou. V kuchyni mají bohaté využití od obyčejného čaje, přes sirup, marmeládu, omáčky, a dá se koupit i šípkové víno.

Černý rybíz

Rybíz je ovocný keř. Jeho bobule zrají v průběhu července. Nezapomeňte je otrhávat i se stopkami, aby neztratily lahodnou šťávu. Čerstvý rybíz je vynikající, sladký a dozdobí každou zmrzlinu či tvaroh. Hodí se do moučníků a jsou z něj skvělé marmelády.

Paprika

Věděli jste, že se papriky pěstují i jako okrasné pokojové rostliny? V kuchyni samozřejmě preferujeme ty, které známe ze zahrádek a obchodů. Syrová paprika je vynikající jako rychlá příloha ke studené večeři i do salátů, je to skvělé koření. Po tepelné úpravě jsou výborné papriky plněné, nebo připravené jako součást leča, směsí pod špagety či na topinky.

Citrusové plody

Citrusové plody se pěstují v Evropě od 15. století. V naší kuchyni mají mohutné zastoupení od konzervačních látek, přes marmelády, džusy, kandování, ochucování nápojů i cukrovinek, až po alkoholické nápoje. Příjemné vůně citrusů pak nejčastěji najdeme v parfémech i aromaterapiích.

Pokud vás nějaká nemoc doběhla, nepomůže již nic jiného než klid, vhodné léky a kvalitní pokrm jako například silný vývar, který si můžete připravit podle našeho videoreceptu. Přejeme hodně zdraví.

Další tipy a triky