Nejlepší recepty asijské kuchyně – nejznámější jídla
Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá do asijské kuchyně. Některé suroviny ale přeci jen jednotlivé státy spojují napříč celým světadílem.
Nejvýraznějším „lepidlem“ asijské kuchyně je rýže a výrobky z ní (například nudle nebo placky). Používají ji prakticky všude – ať už jako přílohu, nebo surovinu pro výrobu komplexnějších pokrmů. Liší se ovšem užívané druhy rýže. Zatímco Basmati rýže je typická pro Indii, na jihovýchodě holdují spíše rýži jasmínové. V Číně se pak jí rýže dlouhozrnná, zatímco Japonci a Korejci preferují krátkozrnnou.
Další společným rysem asijských kuchyní je chytré používání bylinek a koření na úkor soli. Asijští kuchaři chtějí kombinovat jednotlivé chutě a vůně tak, aby soli nebylo tolik zapotřebí, výsledná jídla jsou tedy o něco zdravější. Hodně se používá zázvor, česnek a chilli, běžná je i kurkuma. V pokrmech se často objevuje tofu a další vegetariánské zdroje bílkovin; v řadě asijských států je totiž konzumace masa nějakým způsobem omezená kvůli náboženství.
Co se konkrétních receptů týče, v jižní a západní Asii často vaří i u nás slavné kari. Někde do něj přidávají kokosové mléko, jinde jogurt. V jihovýchodní Asii ovšem kari nevaří skoro vůbec; tam jsou typičtější vývary a pokrmy z ryb. Po technické stránce v Asii obecně rádi smaží, běžným způsobem úpravy jídla je ale i vaření v páře.