Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Balkánská kuchyně to je grilování, maso v kotlíku a rakije – nejlepší recepty

Balkánská kuchyně to je grilování, maso v kotlíku a rakije – nejlepší recepty

Když mluvíme o balkánské kuchyni, máme často na mysli především tradiční pokrmy zemí bývalé Jugoslávie. K těm je ale třeba přidat i Rumunsko, Řecko nebo Bulharsko. Přestože se od sebe jednotlivé oblasti výrazně liší, několik společných prvků by se našlo. Celý Balkán si libuje v grilování a každý má rád grilované ražniči na špejli nebo grilované mleté maso v podobě čevapčiči.

Typické je i hojné používání tuků, na jihu především olivového oleje, v rolnických oblastech třeba sádla z husy. Aby toho masa nebylo moc, často přichází ke slovu salát, v Bulharsku třeba šopský. A když Balkánci něco slaví, často připravují jídlo v kotlíku. V něm se dobře vaří rybí paprikáš, fazolová polévka nebo čobanec, což je variace na guláš připravovaný ze zvěřiny a vepřového masa.

To všechno je možné zapít kajmakem ze sražené smetany. A pokud by vás třeba přepadla chuť na něco ostřejšího, není typičtějšího balkánského nápoje, než je rakije - jedná se o ovocný destilát, který připomíná moravskou slivovici.

Více

1 2 3 6