Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty evropské kuchyně - poznejte kuchyni starého kontinentu

Recepty evropské kuchyně - poznejte kuchyni starého kontinentu

Ačkoliv každý stát má své národní pokrmy a typické suroviny, o evropské kuchyni můžeme říct, že je poměrně pevně propojená – minimálně v tom smyslu, že Evropana na dovolené v evropské zemi nepřekvapí například jiný styl stolování. Zatímco v Asii je běžné jíst venku, pomocí hůlek a ve skupinkách rozdělených podle pohlaví nebo věku, v Evropě téměř všude dostanete klasický příbor složený ze lžíce, vidličky a nože. Taky si skoro všude můžete dopřát předkrm nebo polévku, hlavní chod a moučník. Evropská kuchyně totiž jasně odděluje slaná a sladká jídla, což například ve zmiňované asijské kuchyni není příliš běžné.

Ze všech světadílů právě v Evropě lidé nejvíce milují sýry, a to dokonce natolik, že některé jejich druhy jsou považovány za delikatesy a mohou se i pěkně prodražit. V evropské kuchyni je zcela běžné využívat maso, a to zejména kuřecí, hovězí a vepřové, v přímořských státech samozřejmě i rybí. Typickou přílohou v evropské kuchyni jsou brambory anebo nějaká forma knedlíků (tedy například i noky). Samostatnou kapitolou je chléb. V západní Evropě je běžnější bílý chléb, ve východní části světadílu jedí spíše tmavý. Už jste někdy zkusili Američanovi nabídnout naši českou Šumavu? Budete-li mít příležitost, ukrojte mu krajíc a dostanete ho do kolen!

V Evropě je rovněž silně zakořeněná a rozmanitá pivní kultura. Zlatavé moky se tu vaří téměř v každém státě. Zatímco v České republice a Německu jsou typická spodně kvašená piva a ležáky, v Belgii a Velké Británii holdují svrchně kvašeným alům. Spolu s pitím piva jde ruku v ruce i konzumace pochutin, které se k němu hodí; tedy různých šunčiček, salámů a jiných uzenin.

Více

1 2 3 87