Dietní a svěží italská gastronomie – nejlepší recepty pramáti západoevropských kuchyní
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny a toto exkluzivní zboží stálo hodně peněz. Proto si jej mohli dovolit jen zámožní Italové, například bohatí kupci, duchovní a šlechta. Dávat pak tyto suroviny na odiv v rámci různých hostin byl jakýsi důkaz vysokého společenského postavení. Když se významná italská šlechtična Kateřina Medicejská provdala do Francie, přinesla do země galského kohouta kulturu stolování i řadu lahůdek.
Moderní italskou kuchyni si ovšem spojujeme především se zdravým jídelníčkem. Čerstvost surovin je v ní totiž nejzásadnější. Italská kuchyně nabízí desítky druhů těstovin, ale také pizzu. Ta se postupem času změnila v položku na menu rychlých občerstvení, ale taková většinou s kvalitní křehkou italskou plackou nemá nic společného. Italské recepty oceníte zejména na jaře a v létě, jsou totiž osvěžující, zdravé, dietní a plné zeleniny.
Související články
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tvarohový závin à la štola zvládneme snadno a chutí nám připomene sváteční moučník
Na Matějskou až po výplatě! Cukrová vata za 300 Kč, pivečka za šedesát, nejdráž je hned u vchodu
Posílí vlasy, urychlí hubnutí a osvěží tělo: Vyrobte si zázračný kopřivový sirup!