Kynutí a recepty z kynutého těsta
Ač mnohými haněné, kynuté pečivo je u nás stále na výsluní. Slané nebo sladké, s lepkem nebo bez lepku - alespoň jednou za čas mu nemůže odolat skoro každý z nás. Kynuté jsou nejen housky, rohlíky, chleby nebo buchty, ale třeba i preclíky, bulky, pletence, bagety a knedlíky. Kynutí má zkrátka tradici, které nám jen tak někdo (nebo něco) nevezme. Největší radost nám ovšem dělají kynuté dobroty z domova.
K výrobě kynutého těsta přitom stačí tak málo. Základem jsou voda, mouka a droždí a až podle dalších přísad získá kynuté těsto své osobitější vlastnosti - vláčnost, nadýchanost, strukturu, sladkosti či slanost. S vybraným tukem, solí a třeba i mlékem nebo cukrem základ umíchejte, pak uhnězte, nečež ponechejte kvasinky udělat s vláčným těstem zbytek práce. S hotovým kynutým těstem pak můžete vytvořit voňavé zázraky, které potěší a nakrmí celou rodinu.
Související články
Přečtěte si Zobrazit více
Pošlete vánoční cukroví do druhého kola a připravte z něj tiramisu nebo upečte tuhle nebesky nadýchanou bábovku
Slovenská kuchyně: Tajemná živáňská pečeně. Jak se správně skládá a co k ní podávat?
Škvarková pomazánka netradičně: Přidáním chilli a česneku dostane říz, zakysaná smetana zase dodá jemnost