Oblíbené recepty na mražená jídla
První vlaštovkou tepých měsíců bývá zahájení prodeje točené zmrzliny. Pokud tuto osvěžující dobrotu milujete, nemusíte čekat na její sezónu. Zmrzlinu si totiž snadno zvládnete vyrobit i doma. Výhodou domácí zmrzky rozhodně je, že přesně víte, co obsahuje. Můžete navíc experimentovat s příchutěmi, kombinovat různé druhy ovoce, zkusit zmrzlinu zeleninovou nebo i bylinkovou. Pokud si osvojíte tuto dovednost, zmrzlina vám už nikdy nebude chybět. Domácí mraženou lahůdku navíc klidně můžete nabízet návštěvám jako dezert, protože ji zaručeně nikdo neodmítne.
Základní ovocný sorbet vyrobíte i v obyčejném mixéru. Stačí, když zvolené ovoce necháte zmrazit, rozmixujete jej a dosladíte třtinovým cukrem nebo čekankovým či agávovým sirupem. Pokud fandíte smetanovým druhům, přidejte k ovoci hustý bílý jogurt nebo smetanu. Chcete si vyrobit domácího Míšu? Pak rozmíchejte měkký tvaroh s cukrem. Můžete, ale nemusíte přidat kapku smetany. Oslazenou tvarohovou směs pak ve vrstvách přendejte do formy na srnčí hřbet a jednotlivé vrstvy prosypávejte kakaem, nebo ještě lépe prolévejte Pikaem. Vršek zalijte ve vodní lázni rozpuštěnou, vychladlou čokoládou a nechte zatuhnout.
Propadnete-li kouzlu výroby vlastní zmrzliny, vyplatí se investovat do zmrzlinovače. Je to přístroj, do nehož dáte zmrzlinovou směs a on ji pak promíchá, zpracuje a zamrazí do té správné konzistence, že bude k nerozeznání od kupované. Zmrzlinovač vám ušetří čas i námahu.