Zavařování - vytvořte sladké i slané zásoby pro horší časy
Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat přebytek navařené omáčky, zavařování může tyto vaše výzvy vyřešit. Zavařováním si navíc vytvoříte domácí, bio a ekologicky šetrnou zásobu potravin na zimu. Ačkoli to tak dělali naši předci a s pokrokem v distribuci potravin se polevilo, dnes už se zavařováním za zpátečníky opět nebudete. Například příprava domácích džemů a kompotů je naopak vysoce módní.
Při zavařování je ovšem třeba pečlivě dbát na hygienu - sterilizovat nádobí, neolizovat příbory a vařečky, ovoce, i zeleninu pečlivě umývat. Sklenice všech možných velikostí je možné zavřít hliníkovými šroubovacími či omnia víčky. Způsobů samotného zavaření je celá řada. Ideální je mít zavařovací hrnec, proveditelné je ale také v obyčejném velkém hrnci, v troubě, nebo třeba i v myčce. Postup u každé z těchto variant se mírně liší, proto vybírejte vždy ten správný.
Související články
Přečtěte si Zobrazit více
27 skvělých tipů, čím při vaření nahradit drahá vajíčka: Pomůžou brambory, ovesné vločky, pudink i pivo
Josef Maršálek upekl výjimečný španělský chléb vonící olivami: U nás doma ho děláme velmi často, přiznal cukrář
Tesco spouští naostro svůj Online Club, zákazníkům nabídne slevu na nákupy a další benefity