Zeleninové lečo na zimu
Suroviny pro 2 dávky
2 dávky
Nutriční hodnoty
Energie | 20 993 kJ / 5 018 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 67,00 g |
Tuky | 266,40 g |
Vláknina | 140,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 20,40 g |
Sůl | 50,00 g |
Sacharidy | 535,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto množství surovin je asi na 17-18 sklenic o objemu 3 dl.
Tento recept znám už dlouho, po nějaké době jsem ho opět využila.
Někdo zavařuje jen papriku a rajčata ve vlastní šťávě, nám více chutná podušená směs s tímto složením podle tohoto postupu. I když je tam cukr a ocet, tak množství je na 6 kg zeleniny. Kdo by přece jen měl obavy, tak množství octa a cukru sníží, nebo vynechá úplně. Jen připodotknu, že ocet i cukr bývá uveden i ve složení kupovaného zeleninového leča.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 12. 2023 21:39
Dagmarak: Ty povolené odrůdy, které se pěstovaly na chuť už nejsou. Jsou jen geneticky modifikovány, na co největší výnos a objem plodu. Na chuť se kašle. Prodávají se tuny vody v rajčatech, ne chutná rajčátka. Bohužel! Stejně tak, paprika a další zelenina.
28. 12. 2023 20:26
Dagmarak: Děkuji za vysvětlení, ale i přesto mě to mrzí.
Alzbetina Prk.: Taky mívám každý rok na zahrádce větší část hybridních rajčat odrůdy Tornádo a pak ještě vždy zkusím jednu nebo dvě jiné odrůdy, ale to už jen jednu až dvě rostliny od každé.
Alzbetina Prk.: Taky mívám každý rok na zahrádce větší část hybridních rajčat odrůdy Tornádo a pak ještě vždy zkusím jednu nebo dvě jiné odrůdy, ale to už jen jednu až dvě rostliny od každé.
28. 12. 2023 15:05
Alzbetina Prk.: Vyzkouším, děkuji za typ
28. 12. 2023 15:03
Dagmarak: k těm rajčatům: právě že vyšlechtěné odrůdy jsou sladké, zkuste příští rok místo permasemínek zasadit normální Tornáda F1 a myslím, že budete mile překvapená, že rajčata jsou sladká
28. 12. 2023 11:55
Merylas: To v žádném případě není Vaše chyba nebo chyba receptu. Ráda zkouším nové recepty - některé si zařadím, jiné poupravím. Tento recept jsem si založila s poznámkou a ráda se k němu budu vracet. Zřejmě prostě máme každý jiné chutě. Množství jsem snížila na polovinu, ale asi byla rajčátka kyselejší. Je stejně zvláštní, že jsou rajčata ze zahrádky rok od roku kyselejší nebo zcela bez chuti. Už hodně dlouho jsem nevypěstovala rajčátka se sladkou chutí a typickou vůní, jako si pamatuju z dětství. A to kupuji semínka v permasemínkách, kde garantují původní odrůdu.
V každém případě za recept děkuji, lečo máme rádi.
V každém případě za recept děkuji, lečo máme rádi.
28. 12. 2023 10:59
Dagmarak: Tak to mě opravdu moc mrzí. A je to tak, každému chutná něco jiného. Záleží taktéž na rajčatech, já používám vyzrálejší ze zahrádky. I když mám v Poznámce uvedeno, že je možné množství snížit, doplním to ještě přímo do receptu.
28. 12. 2023 10:11
Lečo jsem vyzkoušela, ale na nás je přespříliš kyselé - pálí nás po něm strašně žáha. Každému ale chutná něco jiného - jak se říká - sto lidí, sto chutí...
9. 10. 2022 12:52
jitule248: Děkuji za pochvalu a jsem opravdu ráda, že recept nezklamal.
9. 10. 2022 11:18
Letošní léto jsem poprvé zavařovala zeleninu na lečo. Děkuji za tento recept, je opravdu moc dobrý, muž si to také chválil.
Tato várka mi vyšla na 8 litrových sklenic. Rozhodně doporučuji zkusit
Tato várka mi vyšla na 8 litrových sklenic. Rozhodně doporučuji zkusit
24. 8. 2021 19:10
mika59: Taky to pak používám různě, nejčastěji asi do rizota. Zkoušela jsem kdysi různé způsoby konzervace, ale zůstala jsem pak u tohoto receptu.
23. 8. 2021 20:34
Takhle lečo zavařovala maminka a já to dělám taky tak. Pak už stačí jen uzenina a vejce, alespoň u nás. I pod maso je moc dobré..
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Právě bylo uvařeno:
Frankfurtská polévka s fazolemi
kristeena uvařila před 9 minutami
Kopřivový sirup
Hranolka12 uvařila před 1 hodinou
Cikánské řízky
Brabcak uvařila před 3 hodinami
Rychlá rajská omáčka (bez masa)
barcasuch uvařila před 4 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Nicoolka uvařila před 4 hodinami
Mandarinkové řezy
pavlapavlina uvařila před 4 hodinami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
malami uvařila před 5 hodinami
Domácí rizoto
Karelka uvařil před 6 hodinami
Přírodní vepřová kýta s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky
Alex29 uvařila před 6 hodinami
Krémová polévka z mrkve a fenyklu
BronislavaP uvařil před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Suroviny: rajče, paprika, cibule, sůl, cukr krupice, olej, ocet
Zeleninové lečo na zimu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JO9y
11 názorů