Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Královna Alžběta II. byla čokoholička. Milovala speciální nepečený čokoládový dort, dopřávala si ale jen malý kousek
Vynálezce pasterizace, Louis Pasteur, zachránil Napoleonovi III. víno a ve svém domě pořádal opulentní hostiny
Jan Amos Komenský prožil velkou část života v Nizozemsku. Tam měl nejčastěji na talíři luštěninovou kaši a k ní žitný chléb
Jídelníček Jana Nerudy: Spisovatel nikdy neodolal dršťkové polévce a miloval i švestkové knedlíky či halušky
Miláček žen Jean-Paul Belmondo nebyl v jídle vybíravý. Miloval bramborovou kaši a rád si dopřával i obyčejné pečené kuře
7 foto Tajemství dokonalé postavy Brigitte Bardotové: Slavná herečka odmítá maso a k obědu jí stačí kousek ovoce
Anglický král Vilém I. Dobyvatel trval na etiketě u stolu. Zakázáno bylo olizovat si prsty, plivat, říhat i pokládat lokty na stůl
Mayové měli na talíři opice, psy či jaguáry, byli ale i zdatní včelaři. Med získávali od speciálního druhu včel bez žihadel
Whisky amerického západu 19. století chutnala jako petrolej a kovbojové jí říkali lak na rakev nebo zamotané nohy
Richard I. Lví srdce: Anglický král si pochutnával na plněných křepelkách a osobního kuchaře povýšil na rytíře
Antonín Dvořák miloval českou kuchyni, musel mít řízek a pivo, najednou údajně snědl i 30 švestkových knedlíků
Poslední večeře Krista: Co skutečně jedl Ježíš večer před tím, než byl ukřižován? Placky z nekvašeného těsta a speciální moučník
Husitský vojevůdce Jan Žižka jedl během vojenského tažení hlavně sušené maso s tvrdým chlebem, zapíjel to pivem
Kněžna Ludmila měla na talíři rožněné maso, různé kaše, ale i dnes neznámé druhy zeleniny a sladkosti bez cukru
Na čem si pochutnával bájný Horymír? Maso se pomalu peklo v popelu, běžná byla kvašená zelenina a chleba s tvarohem
Co se jedlo na Starém bělidle? Babička Boženy Němcové měla k snídani kyselo, k obědu brambory, maso bylo jen v neděli
Francouzský král Ludvík XIII. zahradničil, pěstoval zeleninu a už v 10 letech dokázal uvařit mléčnou polévku
Císařovna Sisi hladověla už ve svatební den. K obědu jí často stačily jen pomeranče nebo šťáva ze syrového masa