Sváteční a nedělní inspirace: Recepty na chvíle, kdy se u stolu sejde celá rodina
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se mělo polévkou, ideálně poctivým vývarem.
Hlavní chod záleží na tom, co konkrétní rodina považuje za specialitu. Někde je to svíčková na smetaně, někde guláš se šesti a ještě jinde pečené kuře s bramborem nebo třeba rovnou celá kachna a k ní domácí zelí. Historicky platilo, že neděle bývala jediným dnem, kdy si rodina mohla dovolit maso, a proto na stole nechybělo a bylo využito beze zbytku.
Nedělní oběd si samozřejmě žádá i sladkou tečku, která opět může být různá podle chuťových preferencí strávníků. Obvyklý je koláč, objevuje se také buchta, na které si pak rodina společně pochutná u kávy. Nezvyklá už ale není ani zmrzlina nebo jen čerstvé ovoce s trochou šlehačky.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 9 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 12 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 14 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Slavné omáčky: Jak připravit béarnskou omáčku? Potřebujete hlavně víno a žloutky!
Vylepšete své dobroty a vařte jako profesionál. Otestovali jsme pro vás tekuté koření od Podravky
Domácí rajčatový protlak si uchová pravou chuť rajčat. Jen je potřeba dbát na správnou hustotu i chuť, aby byl výsledek dokonalý