Celer: Výborný na potenci… i na demenci!
18. 3. 2013 Životní styl
Celer je skvělý na potenci, ale umí také léčit spoustu nemocí. Někdo ho považuje za lahůdku, jiný ho pro jeho pronikavé aroma nemůže ani cítit.
To, že celer výrazně zvyšuje potenci, věděli už egyptští faraóni. Ale víte, že nať této zeleniny používali staří Římané nejen ke zdobení smutečních věnců, ale také jako silné afrodiziakum? A tahle zelená viagra působí i na ženy!
Celerem proti žaludečním vředům, nachlazení i vysokému tlaku
Zvyšování sexuálního apetitu však je jen jednou z mnoha „zázračných“ vlastností této zeleniny. Co o celeru například píše na svých stránkách MUDr. Zbyněk Mlčoch?
Kromě vitaminů skupiny B, vitaminů C, A, K a E, draslíku, hořčíku, chrómu, sodíku, vápníku, železa, zinku a jódu obsahuje celer éterické oleje, které mu dodávají ono nezaměnitelné aroma, po kterém se někteří mohou utlouct a jiné odhání z kuchyně hodně daleko.
Náš organismus (především sliznice) tyto oleje velmi ocení. Působí antibakteriálně a antimykoticky, dezinfikují trávicí trakt a zabíjejí infekce v ledvinách a močových cestách. Celer prý také napomáhá léčbě bolestí kloubů, snižuje krevní tlak a působí jako prevence proti žaludečním vředům.
Celer je ideální zbraní v boji proti nachlazení. Celerové silice rozpouštějí hlen, dezinfikují sliznice a zabíjejí mikroorganismy. Pokud si dopřejete čerstvou celerovou šťávu, dodáte tělu i množství vitaminů, čímž celkově posilníte jeho obranyschopnost. (Zdroj: www.zbynek.mlcoch.cz)
Výzkumníci z Illinoiské univerzity zase oznámili, že látka obsažená ve velkém množství v celeru, může narušit fungování klíčové složky provázející zánětlivou reakci v mozku. Tento objev bude mít vliv na výzkum stárnutí a některých nemocí, jakými je třeba Alzheimerova choroba a roztroušená skleróza.
Jak celer správně sklízet a uskladnit?
Celer ze záhonu sklízejte nejlépe rycími vidlemi
Vzhledem k umístění bulvy pod zemi a odolnosti vůči mrazíkům nechává celá řada pěstitelů celer až na konec sklizně. Dalším důvodem je i jeho růst a tím zvětšování bulvy diky dostatku podzimní vlahy. A co si budeme povídat, dobře vyvinuté bulvy se mnohem lépe skladují.
1) Celer nejlépe rycími vidlemi skliďte ze záhonu. Listy neodřezávejte, vždy je lepší jejich odtržení.
2) Ponechte pouze středové srdéčko listů.
3) Do bedýnky s piskem, rašelinou nebo zeminou ukládejte jednotlivé bulvy po zkrácení kořenů. Nesmějí se navzájem dotýkat a do substrátu by měla přijít pouze jejich spodní třetina.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Britský král Eduard VII.: Syn královny Viktorie tak miloval jídlo, že požadoval hodinové přestávky v opeře, aby se najedl
Přečtěte si Zobrazit více
Celerová pomazánka je snadná, rychlá, osvěžující a lahodná. Pojďte ji vyzkoušet
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Komentáře (1)