Zdravá „éčka“?
21. 5. 2013 Životní styl
Takřka každý dospělý člověk má hrubou představu, co jsou to „éčka“. Setkáváme se s nimi každý den v naprosté většině potravin, které konzumujeme. Spousta internetových stránek, článků a reportáží nás neustále varuje před jejich škodlivostí. Problém však tkví v tom, že jen málokdo ví, co skutečně „éčka“ jsou. Světe div se, ale opravdu se nejedná o „jedy z chemičky za městem“, ale některé z nich jsou žádoucí a zdravé přísady, bez kterých bychom asi jen těžko fungovali.
Takřka každý dospělý člověk má hrubou představu, co jsou to „éčka“. Setkáváme se s nimi každý den v naprosté většině potravin, které konzumujeme. Spousta internetových stránek, článků a reportáží nás neustále varuje před jejich škodlivostí. Problém však tkví v tom, že jen málokdo ví, co skutečně „éčka“ jsou. Světe div se, ale opravdu se nejedná o „jedy z chemičky za městem“, ale některé z nich jsou žádoucí a zdravé přísady, bez kterých bychom asi jen těžko fungovali.
Označení E se v potravinářství používá pro aditivní látky. Ty se do jídla a nápojů přidávají z mnoha praktických důvodů – vylepšení konzistence, zachování vzhledu, prodloužení trvanlivosti, posílení chuti a tak dále. Bez „éček“ by většina dnešních obchodů velice brzy zkrachovala, jelikož by jejich produkty neodpovídaly přísným normám a často by se zkazily ještě dříve, než by se dostaly ke spotřebiteli.
„éčka“ nemusejí označovat jen „chemikálie“
Rozhodně tak nemá smysl pranýřovat výrobce kompotu, že se v něm nalézá jedna látka s označením E. Pravděpodobně se jedná o nějaký stabilizátor či ještě spíše o barvivo. Pokud by vás zajímalo, co přesně konzumujete, stačí jen opsat daný kód do internetového vyhledávače a zjistíte, co přesně se ve vámi vybrané potravině nachází. Druhým pólem jsou například limonády, které obsahují šest různých barviv. V takovém případě už se dá opravdu pochybovat o nutnosti použití tolika aditiv.
Vzhledem k tomu, že je Česká republika součástí Evropské unie, používáme označení aditiv skládající se z písmene E a tří až čtyř číslic. Díky tomu budete mít přehled o složení potravin i v okolních státech.
Teď se podívejme hloub na pojem „aditiva“. Ač toto slovo zní trochu technicky, může označovat řadu zcela běžných látek, které konzumovali už vaši prarodiče. Jen tak namátkou E150 – karamel, E160a – karoten, E300 - vitamin C nebo E901 - přírodní včelí vosk.
David Kořínek
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Krémy z tvarohu, jogurtu a kysané smetany: Mají svěží chuť a v kombinaci s ovocem patří neodmyslitelně k létu
Komentáře
22. 5. 2013 14:44
Problém je, že tieto látky sú PRIDÁVANÉ do potravín, kde sa prirodzene nevyskytujú. Prečo ? Prečo sú pridávané do potravín, kde nemajú čo robiť?!? Čo robí karamel v chlebe?!? Čo robí včelí vosk v lentilkách, chlebe, v syroch, dokonca káve?!? Skutočne si myslíte, že moja babička pila kávu s včelím voskom?!?
Alebo si myslíte, že ľudia sú takí naivní?!? Bohužiaľ, tento článok musím považovať za tendenčný a veľmi zavádzajúci.
21. 5. 2013 19:33