Recepty z pohádek: Delikátní divoký pstruh Jezerní královny usnadní půst
5. 12. 2020 Vaření
Protože s blížícími se Vánocemi i nás postihla adventní nálada, přinášíme nový článkový seriál - Recepty z pohádek jsou recepty inspirované českou pohádkovou klasikou. Nejprve si uvaříme pstruha tak, jak by si ho jistě dala i Jezerní královna. Lehký a dietní recept skvěle zapadá do půstu a navíc je delikátní!
Pstruh potěší organismus i chuťové pohárky
Ryby jsou zdravé, dietní a ačkoliv naši předci si je během adventního půstu nedopřávali - to až pak na svátky - vy si je v době moderní klidně dát můžete, než se vrhnete na řízečky, cukroví a bramborový salát. Konkrétně pstruh je i u nás pěstovaná sladkovodní ryba, která se dá snadno a poměrně levně sehnat v každém supermarketu. U ryb je samozřejmě zásadní hlídat čerstvost, takže pokud máte možnost dostat se ke kouskům přímo od rybáře, v tomto případě se vyplatí si mírně připlatit.
Mohlo by vás zajímat
Pstruh je králem mezi sladkovodními druhy co do množství prospěšných omega-3 mastných kyselin. Do dietního jídelníčku se hodí i proto, že jedna porce o cca 80 gramech obsahuje pouze 120 kalorií a 5,2 gramu tuků, za to ale má 16,5 gramů bílkovin. Laicky řečeno to znamená, že pstruh zasytí, dodá potřebné proteiny, ale není tučný ani těžký, je tedy i lehko stravitelný.
Připravte si vynikajícího pstruha podle prvního ze série receptů inspirovaných klasickými českými pohádkami...
Divoký pstruh Jezerní královny - recept
Co budeme potřebovat?
- vykuchaného a očištěného pstruha (počet podle strávníků, jedna ryba = jedna porce)
- hladkou mouku
- sůl, pepř
- špetku kmínu a mleté papriky
- máslo
- ideálně čerstvé bylinky podle chuti, nejlépe tymián či rozmarýn, poslouží i šalvěj, petrželová nať či medvědí česnek
Mohlo by vás zajímat
Postup: Říká se, že v jednoduchosti je krása - a u pstruha to platí dvojnásob. Chceme-li si ho dopřát před vánočním obžerstvím, připravit jej co nejdietněji vůbec neuškodí. Pstruhy nasolíme a necháme chvíli odpočívat, aby z nich sůl vytáhla přebytečnou vodu. Do vykuchaného bříška jim vložíme snítky zvolených bylinek. Pak ryby lehce obalíme v mouce, do níž přidáme špetku soli, kmín a papriku.
Připravíme si pekáč, který vymažeme máslem a i do něj můžeme přihodit bylinky. Do pekáče pak naskládáme pstruhy, poklademe je máslem a pekáč přiklopíme. Tip: Pokud pečete víc než čtyři porce, místo pekáče použijte plech a ryby na něm pečte vyskládané po kusech, zabalené v máslem vymazaném alobalu.
Mohlo by vás zajímat
Ryby pak pečeme v pořádně předehřáté troubě na 200°C asi 10 minut. Poté sundáme pokličku pekáče (v případě pečení v alobalu ale ryby neodkrýváme) a pečeme dalších 10 minut, dokud rybky nejsou krásně zlatavé. Během pečení v pekáči pstruhy poctivě poléváme máslovým výpekem. Podáváme s vařenými bramborami.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Hit letošních Vánoc: Svařené pivo! Jak si netradiční dobrotu připravit doma?