Čas na Išelské ořechy! O druhém adventním víkendu pečeme cukroví plněné krémem a marmeládou
6. 12. 2020 Tipy a triky
Jako první se do pečení cukroví pustili pohané v 16. století. Tradice požadovala, aby bylo jenom z mouky a vlastnoručně vypěstovaných surovin, ale postupně se od tohoto zvyku ustupovalo a paleta druhů cukroví se rozšiřovala. A tak má dnes dlouhou a bohatou tradici už i oblíbené cukroví plněné marmeládou nebo krémem. Právě to je vhodné upéct už o druhém adventním víkendu, aby bylo na Štědrý den akorát. Proto přinášíme recepty na vynikající Išelské cukroví nebo oblíbené plněné trubičky.
Išelské cukroví
Nemusíte péct nic nesmyslně složitého, abyste si užili maximum urozených chutí! Například císař Franz Josel nejvíce zbožňoval išelské cukroví. To si vozil po krabicích z lázeňského letoviska Bad Ischl v Rakousku. Kdo by se mu mohl divit? Ani vy neodoláte kakaovým kolečkům spojeným krémem, ozvláštněným trochou marmelády a ozdobeným mandlemi, vlašskými ořechy či namočeným do hořké čokolády.
Co budeme potřebovat na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
- 30 g kakao
- Kardamom
- skořici
- 140 g ztuženého rostlinného tuku
- 40 g loupaných mandlí
Postup: Smícháme ingredience a těsto pak necháme alespoň půl hodiny odpočívat v lednici. Předehřejeme troubu na 180 stupňů a mezi dvěma archy pečícího papíru vyválíme těsto. Potom dáme jeden papír pryč a vykrájíme kolečka. Ty pak pečeme asi 8 minut.
Co budeme potřebovat na náplň:
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíci rumu
- marmeládu
- mleté vlašské ořechy
- rozpuštěnou čokoládu s tukem
Postup: Ingredience na náplň smícháme do pevného krému, marmeládu a ořechy přidáme podle chuti. Polovinu upečených koleček natřeme krémem a zbytkem je přiklopíme. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem, a tou pak potřebe vršky cukroví. Úplně na konec cukroví ozdobíme celými půlkami vlašských ořechů.
Mohlo by vás zajímat
Plněné trubičky
Cukrovím ve tvaru ruličky plněné jemným krémem jsou proslulí Francouzi. Král Ludvík XIII. ho miloval a do Česka přijel recept na ně spolu s Napoleonem a jeho armádou po neúspěšném tažení v Rusku. V Hořicích musel císař zanechat svého umírajícího dvorního kuchaře. Místním se ho ale podařilo zachránit, za což se jim chtěl nějak odvděčit. A tak svěřil hospodyni domu, kde se léčil, recept na tenké oplatkové těsto a návod, jak ho srolovat do ruličky. Ta ho pak předala své dceři, nadšené kuchařce. Od té doby jej žena pekla a rozdávala po sousedech. Přezdívalo se jí Trubičková bába. O Vánocích ale pečeme spíše vánoční variaci na slavné pařížské trubičky s delikátním máslovým krémem uvnitř...
Co budeme potřebovat na těsto:
- 2 vejce
- 80 g med
- 270 g cukr moučky
- 300 g hladké mouky
- špetku jedlé sody
Co budeme potřebovat na krém:
- 200 g másla
- 1 lžíce rum
- 50 g kakaa
- 140 g moučkového cukru
- 1 vanilkového cukru
Postup: Smícháme ingredience na těsto a troubu předehřejeme na 170 stupňů. Hotové těsto pak necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. Pak těsto vyválíme. Z plátu odkrajujeme obdělníky o rozměrech asi 4 x 6 cm a namotáváme je kolem forem na trubičky. V troubě pečeme tak dlouho, dokud okraje nezmění barvu. Po vychladnutí vytáhneme trubičky z forem. Pozor! Upečené trubičky sice pečeme již teď, ale krémem je plníme zhruba týden před Vánoci, jinak by se nám mohl zkazit. Krém vyrobíme tak, že utřeme máslo s cukrem, kakaem a dochutíme rumem. Do trubiček ho pak dostaneme pomocí cukrářského dávkovače.
Mohlo by vás zajímat
Košíčky Isidor
Odkud se vzaly košíčky Isidor se nedá s přesností určit, nicméně jejich pojmenování vychází z legendy o Isidorovi. V Madridu trpěli zemědělci nedostatkem vody. Isidor, člověk zvyklý celý život tvrdě pracovat a zároveň milovat lidi, kopal několik měsíců studnu, dokud nenarazil na vodu. Stal se tak miláčkem Boha a patronem zemědělců. Rozšiřování jeho kultu je splaté s jezuity. Ti vybírali k učení na jižní Moravě a dalších zemědělských oblastech světce, se kterými se mohli místní ztotožnit - proto se tu venkované a zemědělci modlili k Isidorovi. Dá se tedy předpokládat, že košíčky pocházejí právě odtud. Stejně jako Isidor jsou totiž až do svého dna naplněny láskou a sladkostí. Přitom na ně nepotřebujete žádné extra suroviny - k jejich výrobě stačí málo.
Co budeme potřebovat na těsto:
- 210 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 70 g moučkového cukru
- 40 g mletých ořechů
- 140 g tuku
- skořici podle toho, jak moc ji máte rádi
- citronovou kůru
- vanilkovou esenci
Co budeme potřebovat na náplň:
- rybízové nebo jiné kyselejší marmelády
- 300 g mletých ořechů
- 100 g moučkového cukru (může být i méně)
- 1 vanilkový cukr
- rum
Postup: Zpracujeme dohromady suroviny na těsto, a to pak vmačkáme do formiček ve tvaru košíčků. Pečeme je 10 - 15 minut v troubě předehřáte na 175 °C. Necháme vychladnout, vyklepneme a naplníme krémem. Jakmile v lednici náplň ztuhne, polijeme košíčky čokoládou rozpuštěnou s tukem ve vodní lázni a posypeme je strouhanými ořechy či jiným cukrářským zdobením.
Mohlo by vás zajímat
Husarské koláčky
Husaři byli tělesnou stráží uherského panovníka. Pro vojáky byla mimo jiné typická barevná a zdobná uniforma, měla nejčastěji červenou barvu a jejich pokrývka hlavy taky nebyla zrovna nenápadná. To vršek husarských koláčků z červené marmelády docela dobře připomíná. Husarské koláčky jsou jednoduché a jejich efekt na podnosu s cukrovím je zázračný.
Co budeme potřebovat na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g rozdrcených ořechů
- 1 vanilkový cukr
- 200 g másla
- 2 žloutky
Co budeme potřebovat na náplň:
- 150 g rybízové marmelády
- 75 g moučkového cukru
Postup: Smícháme všechny sypké suroviny, pak přidáme máslo, žloutky a vypracujeme těsto. To pak necháme zabalené ve fólii v lednici odpočívat. Hroudu těsta pak rozdělíme na tři části a uděláme z nich válečky, které nakrájíme tak, abchom z nich dále mohli vyrábět kuličky. Količky pokládáme na plech na pečící papír a vytlačíme do nich důlky - prstem nebo koncem vařečky. Předehřejeme troubu na 180 stupňů a pečeme asi sedm minut. Jakmile vychladnou, naplníme je marmeládou.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vanilkové rohlíčky vznikly na počest jednoho vítězství. Upečte si je podle Sandtnerky!
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit v prvním adventním týdnu? Zatím pečeme, zdobit, plnit a slepovat budeme později