Tipy na jedlé dárky: Vyrobte domácí Bailey's nebo sváteční utopence!
7. 12. 2020 Tipy a triky
Zvykli jsme si, že vánoční dárky nakupujeme v přeplněných supermarketech nebo je objednáváme na internetu. Využijte letošní "covidové" situace, která drží obchody zavřené a lidi doma, a zkuste letos nadílku pro své blízké obstarat pěkně postaru: vyrobte ji sami! Třeba jedlé dárky jsou poměrně jednoduché a navíc potěší opravdu každého.
1. Lahodné domácí Bailey's
Pro milovníky sladkých likérů je domácí vaječný koňak asi samozřejmostí, ale co takhle domácí Bailey's? Irská dobrota z whiskey, smetany a kakaa se dá lehce vyrobit i doma a pokud ji obdarovanému předložíte v pěkné lahvi, určitě bude nadšený.
Co budeme potřebovat:
- 500 ml whiskey, můžeme použít i rum
- 2 plechovky Salka
- 1 kelímek smetany na vaření
- 1 vanilkový cukr
- 1 balíček karamelového pudinku
Postup: Ze všeho nejdříve musíme nechat Salko zkaramelizovat. Plechovky ve větším hrnci zcela ponoříme do vodní lázně, přivedeme k varu a poté vaříme na mírném plameni asi 2 hodiny. Po vyjmutí necháme Salko úplně vychladnout, ideálně přes noc.
Dále připravíme pudink; v rendlíčku rozehřejeme mléko a vsypeme do něj vanilkový cukr. Odebereme do hrnečku asi 0,5 dcl mléka a v tom pak dobře rozmícháme pudinkový prášek. Za stálého míchání lijeme karamelovou směs zpět do rendlíčku a vaříme na mírném ohni, dokud to nezhoustne.
Do větší mísy dáme karamelizované Salko. Přidáme smetanu a pudink, promícháme. Úplně nakonec přidáme alkohol a opět promícháme. Dále používáme ruční metličku a mícháme, dokud nevyšleháme konzistentní, krémové Bailey's.
Tip: Pokud spěcháme, můžeme vynechat mezikrok s pudinkem a rovnou použít karamelové Salko místo klasického. A naopak; pokud chceme dárek vymazlit, místo karamelového pudinku vyrobíme domácí karamel (tak, že v kastrůlku nebo hlubší pánvi roztavíme krystalový cukr), ale musíme pak ohlídat teploty: karamel musí být mírně vychladlý, protože příliš horký by mohl v Bailey's zatvrdnout.
Mohlo by vás zajímat
2. Voňavé domácí arancello s kořením
Pomerančový likér arancello je nejen úžasně voňavý a chutný, ale také efektně vypadá a vyrobit ho doma je opravdu snadné.
Co budeme potřebovat:
- 5 ks velkých pomerančů
- 1 vanilkový lusk
- 3 - 4 hvězdičky badyánu
- 2 svitky skořice
- 1000 ml vodky
- 600 g cukru krystal
- 1500 ml vody
Postup: Kůru z důkladně omytých pomerančů oškrábeme škrabkou na brambory. Do větší sklenice, například do zavařovačky, vložíme kůru, rozpůlený vanilkový lusk, skořici a badyán a vše zalijeme vodkou. Uzavřeme a schováme do temna na celý týden.
Po sedmi dnech svaříme vodu s cukrem a do ní přilijeme okořeněnou směs (včetně koření). Po vychladnutí vše znovu přelejeme do sklenice a dáme odpočívat na další týden. Občas láhev protřepeme. Po sedmi dnech přes cedník nebo plátno přelijeme do finální sklenice nebo lahve, v níž budeme arancello předávat. Můžeme přidat čerstvý vanilkový lusk.
Mohlo by vás zajímat
3. Směs na skvělé vánoční sušenky
Upéct sušenky zvládne kdokoliv, když mu na ně všechno připravíte. Sypká směs na speciální vánoční sušenky v ozdobné sklenici je půvabný dárek pro babičky, ale i pro dcery.
Co budeme potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 120 g ovesných vloček
- 100 g cukru krystal
- 100 g třtinového cukru
- špetku soli
- lžičku prášku do pečiva
- rozinky
- nalámanou hořká čokoláda nebo čokoládové pecičky
- 2 lžičky mleté skořice
Postup: V míse smícháme prosetou mousku se solí, práškem do pečiva a se skořicí. Pak přesypeme do připravené uzavíratelné sklenice cukr krystal a cukr třinový. Následuje vrstva mouky, pak vločky. Poté rozinky a nakonec čokoláda. Smyslem je vytvořit hezké oddělené vrstvy. Pozor! Jen sypké suroviny na těsto na sušenky nestačí. Je potřeba smíchat směs ze sklenice se 2 vejci a 230 gramy másla, volitelné je pak vanilkové aroma. Až pak lze vypracovat těsto, z něhož děláme kuličky, které pokládáme na plech, a ze kterých se nám rozpečou sušenky. Nezapomeňte tyto instrukce k dárku přiložit!
Mohlo by vás zajímat
4. Sváteční utopenci
Utopenci jsou dárkem pro pořádného chlapa! Pořidťe velkou sklenici a polepte ji vlastnoručně vyrobeným obalem - můžete vyrobit koláž společných fotografií nebo s vánočními motivy, tu pak vytiskněte a připavněte na sklenici podobně jako etiketu. Nejdůležitější je ale samozřejmě obsah sklenice...
Co budeme potřebovat:
- 2 kg špekáčků
- 800 g cibule
- 750 ml vody
- 500 ml octa
- špetka soli
- 2 lžíce cukru
- 16 kuliček nového koření
- 16 kuliček pepře
- 8 feferonek
Postup: Špekáčky nakrojíme, cibuli nakrájíme. Špekáčky v rozkroji vyložíme cibulí, a pak vkládáme do sklenice na přeskáčku - špekáček - cibule - špekáček - cibule... S cibulí opravdu nešetříme. V hrnci svaříme vodu s octem a kořením. Po vychladnutí lák přelijeme do sklenice s buřty a pořádně uzavřeme. Utopenci potřebují být uleželí alespoň týden, aby byly opravdu lahodní. Tip: Chcete-li obdarovat vegetariána, můžete totéž udělat s nakládanými hermelíny. Jak na ně?
Mohlo by vás zajímat
5. Domácí granola pro fitness nadšence
Máte-li mezi blízkými někoho nadšeného do cvičení a zdravé stravy, jistě ho potěšíte domácí granolou. Té kupované se totiž fitness maniaci často vyhýbají, protože obsahuje velké množství přidaného cukru. Domácí lze ale připravit úplně bez cukru.
Co budeme potřebovat:
- 300 g ovesných vloček
- cca 200 g oříšků podle chuti, nejlepší jsou ale lískové nebo mandle
- 30 g kokosových plátků
- 1 lžíci kakaa
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce medu
Postup: V míse smícháme vločky s oříšky a kokosovými plátky. Oříšky je dobré nejdříve nasekat, ale není to nezbytné. Poté přidáme olej a med a dobře promícháme. Směs rovnoměrně rozložíme na plech a pečeme na 200°C asi 30 minut. Během pečení jednou až dvakrát promícháme. Po vychladnutí granolu přendáme do ozdobné sklenice a můžeme darovat.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Irskou, nebo tureckou? Vyznejte se v druzích kávových nápojů jako profesionál
Milujete Salko od dětství až do dnešních dnů? Z kondenzovaného mléka lze vytvořit celé spektrum cukroví, dokonce i vánoční likér