Zdobíme cukroví levou zadní: Návod, se kterým vykouzlíte naprosto perfektní polevu
11. 12. 2020 Tipy a triky
Vánoční cukroví již máte jistě napečené. Teď přichází čas, kdy ho dovedete k dokonalosti! Dát cukroví pomyslnou korunu můžete nejrůznějšími posypkami a především polevami - na jejich přípravě nebo sehnání není nic těžkého a povýší vaše cukroví na božskou úroveň.
Poleva - tak jednoduchá, přitom tak efektivní
Rozvařit v páře čokoládu s tukem a pocákat s ní slepené linecké na plechu nebo do ní namočit poloviny rohlíčků, to dokáže skoro každý. Ale co se vymanit ze stereotypu a zkusit nějakou originálnější polevu? Máme pro vás tipy na velmi jednoduché, přitom velmi efektivní vánoční polevy na cukroví, kterými si získáte nejeden mlsný jazýček.
Poleva s příchutí ovoce
Co budeme potřebovat:
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce ovocné zavařeniny (kyselejší bude kontrastnější se sladkým cukrovím)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce vařící vody
Postup: Smícháme v misce moučkový cukr s citronovou šťávou a přidáme zavařeninu. Jakmile se ingredience spojí, přilijeme vroucí vodu a utřeme směs, dokud nebude naprosto hladká. Lesklou polevou světle ovocné barvy pak políváme cukroví nejlépe oblejších tvarů.
Medová poleva
Co budeme potřebovat:
- 40 g ztuženého tuku
- 100 g kakaa
- 1 lžíce medu
Postup: V kastrůlku rozpustíme tuk, a pak přidáme kakao a med. Elektrickou metličkou vyšleháme polevu a nalíváme ji na cukroví, dokud je ještě teplá. Má krásně decentní, přitom velmi lákavou barvu.
Kávová poleva
Co budeme potřebovat:
- 300 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíci mleté kávy
- 2 lžíce vroucí vody
Postup: Utřeme společně moučkový cukr s citronovou šťávou a bílkem. Spaříme vařící vodou kvalitní kávu, postupně ji nalijeme do bílkové směsi a mícháme tak dlouho, dokud nebude poleva naprosto hladká.
Karamelová poleva
Co budeme potřebovat:
- 300 g moučkového cukru
- 50 g cukru krupice
- 50 ml horké vody
- 2 bílky
- 1 lžíci citronové šťávy Postup:
Postup: Utřeme bílky, moučkový cukr a citronovou šťávu. Nasypeme cukr do kastrůlku a vaříme tak dlouho, dokud z něj není karamel. Přidáme vodu, aby se v něm neudělaly hrudky, pak to smícháme s bílkovou směsí. Mícháme, dokud se vše pořádně nespojí, a pak ještě teplé lijeme na cukroví, případně cukroví do polevy namáčíme.
Mléčná poleva
Co budeme potřebovat:
- 250 g moučkového cukru
- 5 lžic horkého mléka
- kapek citronové šťávy
Postup: Do důkladně prosetého cukru přilíváme horké mléko s citronovou šťávou, a pak mícháme tak dlouho, dokud poleva není naprosto hladká. Tato poleva se výborně hodí na cukroví, které má působit jako zapadané sněhem.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat