Vzpomínka na školní jídelny: Buchtičky se šodó byly za odměnu, UHO vyloženě za trest
10. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Stravovat se ve školní jídelně bylo vždy dobrodružstvím. Litry univerzální hnědé omáčky, tzv. UHO, bez chuti a bez zápachu jednomu lezly i ušima. Když bylo náhodou sladké jídlo, třeba buchtičky se šodó, byla to výhra, ačkoliv to jídelnové šodó se skutečným šodó nemělo mnoho společného. Zavzpomínejte s námi na doby, kdy jsme museli se sebezapřením přijmout, co nám nesmlouvavé kuchařky daly a nedojíst nebyla možnost.
UHO pro všechny
Školní jídelna je jedním z těch dětských zážitků, který si neseme po celý život a má, řekněme, hořkosladkou příchuť. Tento článek nemá za cíl urážet nebo jinak poškozovat rázné kuchařky ze školních jídelen, ba ani učitelky a vychovatelky, které důsledně dohlížely na to, aby jejich svěřenci talíře odnášeli prázdné. Ale vzpomínky na dětství zkrátka máme jen jedny, a tak jsme se svezli na vlně nostalgie a vyhrabali z paměti, co všechno jsme kdysi ve školních jídelnách ochutnali a jaké to vlastně bylo.
Naprostým základem všech jídelen byla tzv. UHO - univerzální hnědá omáčka. Někdy v ní plaval kus vepřového, jindy kuřecího, časté byly také houby. Podávala se s knedlíkem nebo s rýží, jen brambory se k ní moc nehodily, ale když nebylo na výběr, zvládlo se to. Univerzální hnědá omáčka měla, jak již název napovídá, univerzální omáčkovou chuť. Ani moc slanou, ani pálivou, zkrátka takovou nevýraznou, nemastnou. Podávala se v jídelnách v 80. letech a neotřesitelně přežila i pád komunismu. Jejím základem je cibule - proto se jí někdy říká také cibulová omáčka - a vývar z kostí.
Mohlo by vás zajímat
Slovo univerzální je vlastně pro nabídku školních jídelen celkově tak nějak typické. Často se pod několika různými názvy skrývalo jídlo, které pak ale vždy bylo chuťově naprosto stejné. Jako děti jsme tomu říkali "obalované mleté maso", dnes už víme, že to byl holandský řízek, jen v různých tvarech a velikostech. Ze slaných jídel bylo jistotou poživatelnosti především pečené kuřecí stehno s rýží, přičemž se celý chod na talíři koupal ve vlažném výpeku. Na druhém místě pak bylo čevapčiči s bramborem, na třetím rajská omáčka. Pokud tedy zrovna nebyla varianta s masem, to pak musel člověk složitě vypreparovávat tzv. flaxy, tedy šlachy a tlusté. Evergreenem bývala rovněž čočka na kyselo, která ale paradoxně byla většinou úplně bez chuti. Její náznak čočce dodávala alespoň louže oleje a trocha vypečené cibule. K čočce pak byl párek, častěji ale převařené vajíčko.
Sladká jídla za odměnu? Jak kdy
Je jasné, že dítě si obecně víc užije sladký oběd, než třeba křenovou omáčku - mimochodem, že může být křenová omáčka i dobrá, to člověk také zjistil až v dospělosti, protože ta z jídelny byla vždy téměř nepoživatelná. Proto, když bylo na týdenním jídelníčku i sladké jídlo, mohli jsme se na ten slavný den těšit. Sladká jídla byla většinou zárukou jedlého oběda, který dokázal být i lahodný, ačkoliv ne vždy.
Vrcholem většinou byly buchtičky se šodó, ačkoliv to jídelnové šodó a skutečné šodó spolu nemají mnoho společného, a tak se časteji podávaly jako "buchtičky s krémem". Do původního francouzského receptu na šodó totiž patří mimo jiné i bílé víno. K nahrazení šodó vanilkovým krémem došlo v našich končinách právě proto, že se jídlo nejčastěji vařilo ve školních a závodních jídelnách. Šodó ještě za minulého režimu neodpovídalo platným normativům, a tak bylo mazaně nahrazeno krémem z vanilkového pudinku.
Mohlo by vás zajímat
Sázkou na nejistotu pak bývaly ovocné knedlíky. Někde je dělali poctivé, s rozpuštěným máslíčkem, moučkovým cukrem i tvarohem, někde ovocené knedlíky znamenaly suché kulaté knedlíky bez náplně přelité něčím, co připomínalo mírně ohřátý, zředěný ovocný jogurt. A ještě jinde byl za ovocný knedlík vydáván plátek klasického houskového knedlíku doplněný povidly.
Skutečným vítězstvím tak byla především frankfurtská polévka, která sladká jídla často doprovázela a na niž s láskou vzpomíná většina z nás. Hustá polévka s párkem byla možná tím nejlepším, co školní jídelny nabízely napříč celou republikou. Někde k ní dokonce dávali naopak už pouze lehký druhý chod, protože si všichni přídávali právě jen polévku, k níž byl navíc i chleba.
Jak je to dnes?
Co si budeme povídat, v některých školních jídelnách to dnes vypadá pořád stejně, jako v osmdesátých a devadesátých letech. Na druhou stranu, s rovojem zájmu Čechů o zdravý životní styl a zdravou výživu se zvýšil i zájem rodičů o to, jak se jejich děti ve škole každý den stravují. Někde vznikají rodičovské iniciativy za lepší obědy, jinde to řeší dokonce městská část - například na Praze 10, kde od roku 2019 funguje organizace Školní jídelna Praha 10, která se stará o kvalitu obědů. Samostatnou kapitolou jsou školy soukromé, kterých dříve nebývalo tolik jako dnes, kde vypadá strava ještě úplně jinak.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Suflé je zajímavý dezert, ve slané podobě předkrm nebo i lehké hlavní jídlo. S našimi radami z něj nemusíte mít obavy
Suflé pochází z Francie, populárním se stalo v průběhu 18.-19. století. Může být sladké (čokoládové, citronové apod.) nebo slané (například sýrové… Číst více
Den čokoládového soufflé
První recept na soufflé pochází již z počátku 19. století, kdy jej připravil francouzský šéfkuchař. Logicky nás tedy napadne, že název “soufflé”… Číst více
16 tipů, jak využít zbylé brambory k přípravě oběda nebo večeře
Uvařili jste hodně brambor a nyní musíte přemýšlet nad tím, jak je zpracovat, abyste je nemuseli vyhodit? Našli jsme pro vás pár tipů na využití… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Zapečené brambory dauphinoise jsou úžasnou přílohou. Aby byla směs dokonale jemná, zkusit můžeme jeden malý trik
Na první pohled byste je mohli zaměnit s pokrmem,… Číst více
Den sýrového suflé
Suflé můžete připravit čokoládové, kopřivové, květákové, ale i sýrové. Recepty na všechny tyto pochoutky najdete na webu Toprecepty.cz. Poradíme, jak… Číst více
Jak snadno a rychle nastrouhat brambory na plátky. Vychutnáte si je zapečené i jako smažené brambůrky
Někdy potřebujete, aby byly brambory precizně připravené na stejně široké plátky, jinak by nebyly stejnoměrně usmažené či propečené. Máme pro vás… Číst více
Suflé buchta je nadýchaná jako obláček a chutná božsky. Postup ukážeme ve videonávodu
Suflé je populární francouzský dezert, který je krásně jemný, vláčný a přitom nepopsatelně nadýchaný. Příprava není náročná, stačí pouze dodržovat… Číst více
MasterChef Česko 2022: Jak zajistit, aby bylo suflé dokonale nadýchané a nesrazilo se? Důležité je správné šlehání i vymazání formy
Druhá výzva již 27. dílu pořadu MasterChef Česko… Číst více
Suflé je nadýchaný moučník: Při jeho přípravě musíme dát pozor, aby se nesrazil
Suflé vypadá jako jednoduchý recept - ale můžeme udělat pár chyb, které způsobí, že těsto ještě před upečením nebo hned po vyndání z trouby klesne a… Číst více
Komentáře (1)