Jedlíkova cesta kolem světa: Francouzi milují šneky, holuby, slané máslo a dobré víno
10. 12. 2020 Historie a zajímavosti
V pravidelném seriálu Jedlíkova cesta se i dnes podíváme na taje mezinárodních kuchyní, které svět miluje. Kraj, do něhož zavítáme tentokrát, je od naší kotliny co by kamenem dohodil. Je to země výborných sýrů, skvělého vína a nejlepších restaurací na světě zasazených do romantických uliček na Seině. Uhádli jste správně, dnes se jede do Francie!
Okázalost bohaté aristokracie
Stejně jako bohatá francouzská kultura, i kuchyně země galského kohouta se vyvíjela po staletí. Největší rozmach však zažila ve středověku. Z této doby také pochází nejznámější sbírka receptů sepsaná Guillaumem Tirelem, šéfkuchařem královského dvora. Pro aristokracii se běžně pořádaly obrovské rauty a do týmu kuchařů byli vybíráni jen ti nejschopnější. Ingredience se často měnily dle ročního období a církevního kalendáře. Francouzi byli už v této době schopni konzervovat potraviny solí a medem. Bohatí Francouzi rádi jedli okázalá a upravená jídla z ryb, ptactva a hovězího, k dochucení používali bylinky. Rozvoj byl do značné míry omezen středověkým systémem cechů, kvůli kterým se jednotliví kuchaři museli věnovat specifickému kulinářskému oboru.
Mohlo by vás zajímat
To se změnilo až díky Velké francouzské revoluci, s níž padl i starý feudální systém a cechy. Významným kuchařem tohoto období byl Marie-Antoine Carême působící na dvoře Napoleona Bonaparte. Byl to on, kdo obejvil kouzlo omáček a právě díky němu známe bešamel, velouté nebo espagnole. Carême měl mít ve svém repertoáru až neskutečných 100 druhů omáček. Francouzská kuchyně byla kodifikována ve 20. století Georgem Augustem Escoffierem a stala se předlohou pro moderní exkluzivní vaření. Gastro-cestovní ruch a Michelinův průvodce pomohl seznámit lidi s bohatou měšťanskou kuchyní a kuchyní francouzského venkova 20. století. Gaskoňská kuchyně měla také velký vliv na vaření na severozápadě Francie. Mnoho regionálních pokrmů se tak rozšířilo v různých obměnách po celé zemi.
Mohlo by vás zajímat
Regionální kuchyně
- Paříž: Centrální oblast kolem hlavního města. Právě zde sídlí nejlépe hodnocené restaurace v Michelinově průvodci. V Paříži jsou k dostání jídla z celého světa a na území jednoho z největších evropských měst bychom našli až 9000 restaurací.
- Champagne: Zde je populární zvěřina a šunka, stejně jako známé šampaňské víno.
- Burgundsko: I oblast Burgundska je známá svým vínem. Štika, okoun, říční krabi, šneci, drůbež z Bresse, charolaiský skot, červený rybíz a černý rybíz, medovník, Chaource a Époisses de Bourgogne - to vše jsou speciality místní kuchyně. Neoddělitelnou součástí je i dijonská hořčice.
- Bordeaux: Bordeaux je známé svým vínem, stejně jako celá jihozápadní Francie. Pro kuchyni je v regionu populární rybaření, mořský rybolov v Biskajském zálivu, v Garonně a říční rybolov v Pyrenejích. Pyreneje také produkují vysoce kvalitní jehněčí, jako Agneau de Pauillac a vysoce kvalitní ovčí sýry.
- Korsika: Na ostrově dobyvatele Napoleona se chovají kozy a ovce, jehněčí se používá k přípravě pokrmů, jako je "stufato" či ragú a na pečeně. Dobré sýry bychom našli i na Korsice, nejpopulárnější je "brocciu". Kaštany, rostoucí v lese Castagniccia, se používají k výrobě mouky, která se používá při pečení chleba, koláčů a polenty. Běžné jsou čerstvé ryby a mořské plody.
Mohlo by vás zajímat
Všehochuť Francie
Francouzi velmi dbají na sezónnost pokrmů. V létě jsou oblíbené saláty a mísy s ovocem, které lze snadno sehnat na farmářských trzích. Na konci léta jsou, stejně jako u nás, populární různé druhy hub, často připravované dušením. Co se masa týče, francouzská kuchyně si v něm libuje a používá ho široké spektrum. Kuřata, holubi, krocani, křepelky, hovězí, ryby, snad vše, na co si vzpomeneme. Francie má díky své rozlehlosti a subtropickým podmínkám na jihu země přístup k exotickému ovoci. Z bylin se hojně využívá estragon, rozmarýn, majoránka či levandule.
Mohlo by vás zajímat
Stravovací návyky
- Snídaně je většinou rychlé jídlo skládající se z croissaintu nebo čokoládových taštiček s džusem. Francouzi snídají rádi v kavárnách, které téměř vždy nabízejí snídaňové menu od brzkých ranních hodin
- Kdysi trval typický francouzský oběd až 2 hodiny, což se v některých vesnických oblastech praktikuje dodnes. Francouzi dbají na kvalitu oběda, pro zaměstnavatele je zásadní mít závodní kuchyni nebo alespoň poskytovat svým zaměstnancům stravenky. Oběd má většinou 3 chody s ohledem na cenu a čas. V menších městech jezdí zaměstnanci na oběd často domů.
- Večeře je znovu tříchodová, skládající se buď z předkrmu, nebo polévky, hlavního jídla a sýra či dezertu v podobě ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jedlíkova cesta kolem světa: Americká kuchyně, to nejsou jen hamburgery a hot dogy
Jednoduché krémy na dorty zvládnou i začínající hospodyňky. Máme pro vás přehled základních krémů
Kateřina Medicejská zavedla ve Francii vidličky a sklenice. Za manželem se stěhovala i s nádobím
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Jedlíkova cesta kolem světa: V Thajsku je jasmínová rýže jen pro boháče