To je něco pro dietáře: Recepty na skvělé fitness cukroví určitě musíte vyzkoušet!
15. 12. 2020 Vaření
Nouzový stav zapříčinil, že mnohým z nás tento rok nezbylo nic jiného, než sedět doma, hledat práci a zahánět žal dobrotami. Letošní Vánoce tak mohou být definitivním lístkem do stanice Obezita. Pokud máte tedy pocit, že jsou pro vás Vánoce nebezpečné, upečte si alespoň dietní cukroví, díky kterému si po Novém roce nebudete muset kupovat o číslo větší kalhoty.
Jak na dietnější cukroví?
- Zbavte se bílé mouky. Obsahuje totiž pouze jádra obilných zrn, aby déle vydržela. Ale chybí jí vláknina, způsobuje kolísání cukru v krvi a rychle ji strávíte. Oproti tomu ovesná mouka je plná plnohodnotných sacharidů a dodává cukroví vysoký obsah bílkovin. Takže nejenom, že ho sníte méně, ale ještě po něm budete sytější.
- Proteiny na prvním místě. Místo čokolády a dalších ochucovadel zkuste použít třeba čokoládový protein. Dosáhnete tak snížení obsahu cukru i tuku a navýšíte obsah bílkovin.
- Vynechte cukr. Závislost na cukru je podle vědců nejrozšířenější a nejnebezpečnější závislostí 21. století. Bílý cukr je rafinací ochuzen o vitamíny i minerální látky. Kromě energie v něm nenajdete nic přínosného, způsobuje nadváhu a závislost na něm zas změny nálad. Použijte místo něj proto raději stévii nebo přírodní sirupy.
Mohlo by vás zajímat
A tady je několik konkrétních receptů pro inspiraci...
Fitness perníčky
Perníčky jsou taky v podstatě taková koncentrovaná cukrovka, ale jsou tak skvělé, že se vyplatí je předělat do dietní verze. Tady už můžete nahradit cukr stévií a klasickou mouku moukou žitnou. To samozřejmě ale neznamená, že pokud jich sníte plnou krabici, bude to v pořádku. Nicméně přítomnost stévie zmírňuje cukrový šok organismu, protože stévie na rozdíl od cukru nekazí zuby, nezvyšuje hladinu krevního cukru a má nízkou energetickou hodnotu.
Co budeme potřebovat:
- 280 g žitné mouky
- 40 g stévie
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky perníkového koření
Postup: Smícháme vajíčka, stévii, med a skořici. Postupně přidáváme žitnou mouku a vzniklé těsto necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici. Vyndáme ho, rozválíme a vykrájíme různé tvary, jak jsme zvyklí. Pak dáme perníčky péct na 10 až 15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů. Tip: Chcete u perníčků dosáhnout klasického lesku? Potřete je před pečením rozšlehaným žloutkem.
Mohlo by vás zajímat
Proteinové máslové sušenky
Máslo sice obsahuje zdraví prospěšné prvky, nicméně musí být kupované nejlépe u farmáře. To, které najdeme v obchodech na vánoční pečení, obvykle není žádná fitness hitparáda. Ale pokud si dáváte cukroví především ke kávě nebo milujete klasické kupované máslové sušenky, nemusíte se jich vzdát ani při dietě. Zkuste tyto proteinové sušenky s prospěšným kokosovým tukem. Ale pozor, sníst velké množství taky není ideální!
Co budeme potřebovat:
- 100 g celozrnné mouky
- 50g kokosového oleje
- 80 g proteinu s příchutí speculoos/cookies
- 80 g proteinu s příchutí čokolády
- 2 vejce
- 1 lžička kakaa
Postup: Smícháme všechno v míce a vypracujeme do těsta. Rozválíme ho na tloušťku zhruba 4 milimetry a vykrájíme z něj větší sušenky, aby se nerozpadly. Necháme je péct v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 7 minut.
Mohlo by vás zajímat
Peprné ořechové kuličky
Nebojte, neshoří vám pusa. Jde spíš o nezvyklou kombinaci koření, které nastartuje váš organismus. Zdravá dýňová semínka a brusinky se zase postarají o doplnění pro lidský organismus důležitých prvků. Navíc bez přebytečného cukru a nezdravých tuků! Rozhodně doporučujeme tento recept všem, kteří se na svém stole i mimo něj rádi pochlubí něčím originálním!
Co budeme potřebovat:
- 1 lžíce medu
- 1 vaječný bílek
- 1 hrnek vlašských ořechů
- ½ hrnku dýňových semínek
- ⅓ hrnku sušených brusinek
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého kardamomu
Postup: Vyšleháme bílek s medem ve větší míse, pak přidáme oříšky, brusinky, semínka, kardamom, zázvor a skořici. Z těsta pak vytváříme kuličky a klademe je na plech na pečící papír. Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut. Jakmile cukroví dostane hnědou barvu, vyndáme ho ven a necháme vychladnout.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat