Jste vystresovaní z Vánoc? Tyto potraviny vám je pomůžou přežít v klidu a míru
20. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Je toho na vás kvůli přípravě na Vánoce a Silvestr příliš? Nejste jediní! I přesto, že vánoční svátky se považují za svátky klidu, téměř každý na sobě může pociťovat příznaky stresu. Je potřeba včas nakoupit dárky, zabalit je, připravit se na setkání s rodinou, napéct cukroví a stihnout pracovní resty, aby byl šéf spokojený. To všechno se mísí s obavami o rozpočet, nedostatkem spánku, větší mírou pití alkoholu a nezdravým jídelníčkem, což psychice rozhodně neprospívá. Jak se stresu vyvarovat, nebo ho snížit co nejvíc?
Kuchyně – vánoční noční můra
Příprava jídla na Vánoce s dostatečným předstihem je sama o sobě stresující. Studie Cambridgeské univerzity potvrdily, že až 1 z 5 lidí přizná, že je pro něj vaření na Vánoce stresující. Nakoupit vše potřebné v supermarketu, zabavit hosty, z nichž každý může mít jinou dietu či alergii, boj s přeplněnou lednicí a snaha jíst o Vánocích alespoň trochu zdravě. Chceme si dopřát horkou masáž a Vánoce prožít místo v kuchyni někde na lehátku. I když to může pomoci také, zhluboka se nadechnout, překonat úzkost z kuchyně a připravit jeden z osvědčených léků na stres je ideální první pomoc.
Mohlo by vás zajímat
Jak na stres?
- Jezte pravidelně. I když kvůli všemu, co je třeba stihnout, zdravý jídelníček zanedbáváte a někteří nejí kvůli stresu vůbec, snažte se jíst pravidelně. Jinak hrozí nestálá hladina cukru v krvi, což znamená únavu, podráždění a stres. Nespoléhejte se na kofein, ten totiž stres jenom utužuje a můžete se přistihnout, jak u vánočního stromku zvyšujete hlas.
- Omezte alkohol. Alkohol dehydratuje tělo. To se projevuje podrážděností, únavou a ztrátou koncentrace. Naprosto perfektní kombinace pro vznik stresu. V neposlední řadě může vše ještě víc zhoršit nepříjemná kocovina.
- Vyhněte se jídlu s vysokým obsahem cukru. Zobání cukroví a dalších přeslazených dobrot znamená pro hladinu cukru horskou dráhu. V jednu chvíli se můžete cítit plní života a namotivovaní, následuje však stres a nechuť.
- Zkuste probiotika. Zažívací trakt je část těla, na které se stres podepíše jako první. Podráždění žaludku a plynatost jsou vše příznaky stresu. Dopřejte vaší mikroflóře to nejlepší a zkuste doplňky stravy ve formě probiotik
Mohlo by vás zajímat
5 svátečních zabijáků stresu
1. Losos
Losos je plný látek spojovaných s dobrým psychickým stavem. Obsahuje mnoho bílkovin a tryptofan, který je nezbytný pro správnou syntézu serotoninu, hormonu štětí. Dále je plný omega-3 mastných kyselin, které se podílejí na správné funkci mozku a mohou tlumit příznaky úzkosti. Dalším skvělým spojencem do vánočního stresu je vysoký obsah vitamínu D, který vyplavuje serotonin do krve.
2. Ořechy
Všechny druhy ořechů jsou plné bílkovin a vlákniny, stejně jako stres potlačujícího železa a vitamínu B. Hořčík, kterým jsou ořechy napěchované, uvolňuje svaly a pomáhá nastolit pravidelný spánkový režim. Konzumací oříšků prospějete také stresem podrážděnému trávicímu traktu.
Mohlo by vás zajímat
3. Tmavá čokoláda
I tmavá čokoláda může dát stresu stopku. Díky čokoládě se vyplavuje serotonin a snižuje se krevní tlak. Ideální je čokoláda s co největším obsahem kakaa (ideálně 70 %), protože to je plné polyfenolů, látek rozšiřujících cévy a zlepšujících krevní oběh. S čokoládou to ale není radno přehánět. Držte se porcí o maximálně 30 gramech, aby efekt nebyl pro tělo opačný.
4. Pomeranče a mandarinky
Pomeranče a malé citrusy jako mandarinky jsou díky obsahu vitamínu C zásadní pro správnou funkci imunitního systému. Stres vitamín C z těla přímo vysává a nechává nás tak náchylnější k různým onemocněním. Vitamín C pomáhá bojovat s únavou a vstřebáváním železa do našeho těla.
Mohlo by vás zajímat
5. Růžičková kapusta
Nenechávejte tyhle malé zelené drahokamy mezi jídlem na okraji talíře. Kapusta je plná vitamínů M a B důležitých pro psychické zdraví. Dále je spojována s nervovými mediátory v mozku jako serotonin, dopamin a noradrenalin.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Historie vánočních tradic: Víte, že kapra v trojobalu na Štědrý večer jíme teprve sedmdesát let?
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle