Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá vosí hnízda a další skvělé nepečené cukroví, které musíte vyzkoušet
Zdroj: Irule, Toprecepty.cz

Ne všichni mají možnost začít s pečením o první adventní neděli a postupně pokračovat až do času těsně předvánočního. A taky ne každý oplývá umem připravit správné těsto, nechat ho v troubě ideální čas, a pak jej ještě krásně dozdobit nebo obalit v moučce. Naštěstí i pro takové existuje varianta cukroví, které nepotřebuje dlouhé přípravy ani správně nastavené teplo trouby - cukroví nepečené je lahodné a oblíbené stejně jako jiné druhy. Jak na skvělá vosí hnízda (nebo včelí úly)?

Vosí hnízda (též známé jako Včelí úly)

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 60 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 bílek
  • 1 lžíce mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 balení piškotů
  • 1 balení piškotů na spodky úlů

Co budeme potřebovat na krém:

  • 1 žloutek
  • 60 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíci rumu

Postup: Rozmixujeme ořechy, přidáme k nim rozdrobené piškoty, proseté kakao a moučkový cukr, bílek, měkké máslo a mléko. Pak spojíme ingredience rukama tak, aby vzniklo celistvé těsto. Pokud se nám zdá málo vláčné, přidáme ještě trošku mléka. Necháme těsto odpočinout asi hodinu v lednici. Mezitím uděláme krém. Smícháme měkké máslo, žloutek a prosetý moučkový cukr. Až se suroviny spojí, přidáme rum. Z odpočinutého těsta pak odtrháváme kousky kousky a vtlačujem je do cukrem vysypaných formiček na vosí hnízda. Uprostřed necháme prostor pro krém nebo jej vyhloubíme tenkým koncem vařečky. Ten pak naplníme krémem a příklopíme piškotem. Pozor! Úly patří do lednice. Nechte je povolit až chvilku před jejich servírováním.

Tip: Pokud hotová vosí hnízda namočíme do bílé čokolády a ozdobíme je barevným cukrářským zdobením - posypkou nebo perličkami - z včelích úlů se rázem stanou slavnostnější vánoční stromečky.

Domácí višňové pralinky

Co budeme potřebovat:

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g mléčné čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g sušených višní (ani třešněmi nic nepokazíte)
  • 1 lžíce griotky

Postup: Hořkou čokoládu i ovoce posekáme na menší kousky. Přivedeme k varu smetanu, sundáme z plamene, přisypeme do ní připravenou čokoládu a mícháme, dokud se smetana a čokoláda zcela nespojí. Pak přidáme griotku a višně a necháme na hodinu v lednici. Mezitím si nahrubo nastrouháme mléčnou čokoládu. Jakmile směs s hořkou čokoládou vytáhneme z lednice, vytvarujeme z ní kuličky, které pak obalíme v mléčné čokoládě. Pozor! Nezapomeňte, že po delším čase mimo lednici se vám pralinky začnou rozpouštět!

Sladký vánoční salám

Co budeme potřebovat:

  • 250 g piškotů
  • 250 g ztuženého tuku
  • 250 g cukru
  • 40 g kakaa
  • hrst nastrouhaného kokosu
  • hrst oříšků
  • 2 lžíce rumu
  • 2 vajíčka
  • kokos na obalování 

Postup: Utřeme vejce s tukem a cukrem, pak přidáme oříšky, kakao, nahrubo nastrouhaný kokos (nebo kokosové chipsy) a rozlámané piškoty. Po smíchání vyválíme z těsta šišky a po ztuhnutí je nakrájíme na plátky.

Čokoládové lanýže

Lanýže jsou vlastně poměrně vzácné a dost drahé houby. Ale nebojte, kvůli tomuto dezertu nebudete muset běhat po lese. Houba je přezdívaná diamant kuchyně, protože, stejně jako u diamantu, je její cena posuzovaná podle druhu a velikosti, a pokud byste si ji chtěli dopřát na Vánoce, hezky se plácnete přes kapsu. Nicméně kdysi přišel někdo, kdo si všiml, že se houba až nápadně podobá kuličkám obalovaným v kakau. A tak vznikly čokoládové lanýže, které nemusíte péc a stejně mezi pohoštěním zazáří jako luxusní šperk!

Co budeme potřebovat:

  • 200 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 140 g smetany na šlehání
  • 400 g vysokoprocentní čokolády
  • 1 lžíce griotky
  • kakao na obalování (čím kvalitnější, tím lepší)

Postup: Smícháme v hrnci máslo s cukrem a pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Odstavíme z plotny a přidáme na kousky nalámanou čokoládu. Jakmile se rozpustí taky, přilijeme griotku a dáme směs vychladnout do lednice. Po hodině z hmoty vytvarujeme kuličky nebo hroudy a obalíme je v kakau. Pozor! Lanýže musíte skladovat v lednici.

Recepty k tomuto článku