Tradiční hostina na Boží hod: Jak na kaštanovou polévku a křupavou kachnu?
25. 12. 2021 Vaření
Štědrý den, to je kapr, případně řízek, bramborový salát - a tečka! Na první svátek vánoční, na Boží hod, ale bývá zvykem servírovat drůbež. Nejběžnější je kachna nebo kuře, skvělá je ale také husa či dnes trochu opomíjená perlička. K tomu červené zelí a knedlík a chybět by neměla ani kaštanová polévka. Že nevíte, jak na to? Nevadí, poradíme vám!
Boží hod, slavnost zrození páně
Ačkoliv v našich končinách pod pojmem Vánoce chápeme především 24. prosinec - tedy Štědrý den - v liturgické tradici připadá vlastní oslava narození Ježíše Krista až na ráno poté - na Boží hod vánoční, který slavíme 25. prosince. Je to den odpočinku, rozjímání a času tráveného s rodinou. Součástí tradice koneckonců je i vycházka s těmi nejbližšími do kostela na božíhodovou mši. Pokud u vás doma nepatříte k věřícím, nevadí. Na procházku můžete stejně, zajděte se ale podívat na nějaký betlém. V minulosti totiž převlečení pastýři s ručně vyráběnými betlémy chodili od stavení ke stavení a vyprávěli příběh o tom, jak Ježíšek přišel na svět.
Mohlo by vás zajímat
Součástí oslav Božího hodu je samozřejmě i dobré jídlo. Zatímco Štědrý den v našich končinách patří smažené rybě a bramborovému salátu, na první svátek vánoční se k obědu tradičně chystá drůbež. Rozhodně neurazí ani obyčejné kuře, chcete-li si to ale udělat honosnější, zkuste perličku. Perlička se dříve v české kotlině jedla hodně, ale dnes je tak trochu zapomenutá. Tak zapomenutá, že v supermarketu ji bohužel neseženete a budete pro ni muset do specializovaného řeznictví. Stojí to ale za to - chuťově je perlička jemnější než kuře.
Mohlo by vás zajímat
Další možností je husa, ale té možná ještě máte dost ze svátku sv. Martina. Navíc je s ní docela dost práce a ruku na srdce - která hospodyňka chce po náročných přípravách Štědrého dne znovu zalézt na několik hodin k plotně? Jako ideální volba se tedy jeví pečená kachna. Poradíme vám, jak na ni, aby nebyla tučná, ba naopak, aby byla křupavá a šťavnatá. Zkuste to podle našeho video receptu:
Kaštanová polévka
V Česku je zvykem, že hlavnímu chodu předchází předkrm nebo ještě častěji polévka. Vývarem se nikdy nic nezkazí, chcete-li ale držet tradiční ráz božíhodového oběda, vyzkoušejte kaštanovou polévku. Jak na ni?
Co budeme potřebovat:
- 400 g již předvařených jedlých kaštanů
- 1,5 litru vývaru (zeleninového nebo hovězího)
- 200 ml smetany na vaření
- 3 lžíce másla
- 2 mrkve
- 2 menší cibule nebo šalotky
- sušený zázvor
- mletý muškátový oříšek
- sůl a pepř
Postup: V hlubší pánvi na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli/šalotku, přidáme rovněž nadrobno nakrájenou mrkev. Po cca 5 minutách přidáme většinu nakrájených kaštanů a zasypeme zázvorem. Promícháme a restujeme dalších 5 minut. Poté vše zalijeme vývarem. Přisypeme muškátový ořech, sůl a pepř a vaříme v nezakryté pánvi cca 30 minut. Poté odstavíme, polévku necháme trochu zchladnout a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu na zjemnění chuti i konzistence a můžeme podávat. Tip: Zbytek kaštanů opražíme na menší pánvičce a použijeme je na dozdobení polévky v talíři.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku