Dom Pérignon objevil bublinky, když mu v ruce vybouchla lahev se šampaňským vínem
30. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Konec roku bývá mimo jiné spojen s půlnočním přípitkem sklenkou šampaňského. Dnes se šampaňské často nahrazuje sektem, proseccem nebo jiným druhem šumivého vína, žádné z nich ale s pravým šampaňským nemá nic společného. V čem je vlastně ten rozdíl a kde a jak se šampaňské zrodilo?
Šampaňské ze Champagne
Konec roku je považován za slavnostní událost. Ačkoliv Silvestr nemá základ v náboženské tradici tak jako Vánoce, i s ním se pojí řada zvyklostí, jenom nejsou tak přísné, a tak se může stát, že klidně i lidé žijicí v těsném sousedství mohou odchod starého a příchod nového období oslavovat zcela odlišně. V Irsku házejí chlebem o stěny domu, aby zahnali zlé duchy, v Peru zase věští budoucnost z brambor, v Austrálii Silvestr vychází na léto, a tak místní pořádají večírky na plážích a s grilováním. U nás v Česku je zvykem přiťuknout si o půlnoci a druhý den se zajít podívat na novoroční ohňostroj. Ten přípitek se většinou dělá se sklenkou šampaňského v ruce. Ale opravdu je to, co pijete, šampaňské?
Mohlo by vás zajímat
Označení šampaňské lze totiž používat výhradně pro vína, která byla pěstována v regionu Champagne-Ardenne v severovýchodní Francii. Vyhlášené místní víno se vyváželo po celé zemi a i do zahraničí dávno předtím, že byla objevena jeho šumivá varianta. K tomu došlo v 17. století. Jistý benediktinský mnich jménem Pierre Pérignon, známější jako Dom Pérignon (Dom = zdvořilostní oslovení pocházející z latinského "dominus", čili "pán") přišel roku 1668 do opatství Saint-Pierre d'Hautvillers, kde byl pro své zaujetí vínem jmenován sklepmistrem kláštera. Pérignon trávil ve sklepeních hodně času, víno studoval a věnoval se mu. A také jej zušlechťoval.
Mohlo by vás zajímat
V 17. století se víno plnilo do lahví z poměrně tenkého skla, a ty se pak špuntovaly kouskem dřeva omotaným provázkem. Jednoho dne Pérignon sešel do sklepení, vzal lahev z jedné zapomenuté bedny a ještě, než ji otevřel, explodovala mu v ruce. Mnich nebyl zraněn, byl ale rozhořčen - za výbuchem stály bublinky, které se ve vínu objevily vinou druhotného kvašení, což Pérignon považoval za vadu a problém. Postupem času si ale uvědomil, jaký potenciál bublinky v lahodném vínu mají a podle některých záznamů naopak začal vymýšlet, jak bublinky do vína uměle dodat. Tak či tak, Dom Pérignon určitě platí za jakéhosi duchovního otce šumivého šampaňského vína a pro jeho rozvoj i popularitu udělal významné věci. Podle dochovaných informací to byl právě Pérignon, kdo začal experimentovat s korkovým špuntem a vymyslel silnostěnné vinné lahve, aby už nápoj nevybuchoval.
Mohlo by vás zajímat
Z Francie se tato speciální novota rozšířila do Británie, kde si ji oblíbila šlechta, ale i do Ruska, kam jej dostala jistá francouzská vdova, a to až na dvůr samotného cara, který si bublinky okamžitě zamiloval. Šampaňské je luxusní záležitostí dodnes, cena za lahev většinou začíná minimálně na 500 korunách. Pravé šampaňské se totiž míchá striktně ze třech odrůd vína; z Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Levnější sekt, který jsme zvyklí pít při oslavách my, se vyrábí stejným způsobem jako šampaňské - vyvoláním sekundárního kvašení vína, čímž vzniká oxid uhličitý, tedy bublinky - ale už je možné dělat jej z jakékoliv odrůdy pocházející z jakékoliv oblasti. Další kapitolou jsou vína šumivá, která ovšem často bývají méně kvalitní a jejich konzumací si člověk většinou zadělává na bolehlav.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více