Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z pohádek: Popelčina novoroční čočka pro kapsy plné peněz. Jak tradiční jídlo skvěle připravit a perfektně dochutit
Zdroj: Se souhlasem České televize

První den Nového roku patří v Česku jednoznačně čočce. Nejen, že zdravá luštěnina je pro po Vánocích "rozežraný" žaludek příjemnou dietní změnou, podle tradiční pověry má rovněž přinášet peníze a bohatství. Jak si ji připravit na kyselo?

Čočka věští zlaťáky

Čočka svým tvarem připomíná mince, snad proto tedy vznikla pověra, že kdo si ji dá na Nový rok, ten bude mít hodně peněz po celých následujících 364 dní. V Česku tuto starou tradici dodržuje řada lidí i dnes - a dobře dělají.

Čočka totiž obsahuje hodně bílkovin, vlákninu, vitamín B, kyselinu listovou, železo a další prospěšné minerály. Navíc je dietní a tělu zhuntovanému svátečním obžerstvím uleví. Obzvlášť, zvolíme-li její červenou variantu, která nemá slupku, tudíž nenafukuje břicho tolik jako běžná hnědá čočka, a ještě navíc se nemusí předem namáčet. Jak si připravit novoroční čočku?

Červená čočka na kyselo

Co budeme potřebovat:

  • 500 gramů červené čočky
  • 1 střední cibuli (oloupanou a nakrájenou nadrobno)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička octa 
  • špetku soli

Postup: Jak již padlo, červenou čočku není nutné namáčet, stačí ji propláchnout. Poté ji v hrnci zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a uvaříme do poloměkka (pozor, rychle se rozváří!).

Na pánvičce osmahneme na másle nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Zaprášíme ji moukou, krátce dozlatova opražíme a vlijeme k čočce. Promícháme a krátce provaříme, je-li potřeba, opatrně po troškách podlijeme vodou nebo vývarem. Dochutíme octem a solí. 

Čočka na kyselo je skvělá s uzeným masem nebo vařenou šunkou, s párkem, s vařeným vajíčkem nebo volským okem, ale klidně i samotná nebo třeba s dušenou či restovanou zeleninou.

Čím čočku pohádkově dochutit: Tipy pro fajnšmekry

  • Na hotovou čočku na kyselo nasypte trochu v ruce drceného fermentovaného kampotského pepře, dodá pokrmu správný říz.
  • Výtečnou a neotřelou chuť zajistí špekové koření z farmářského špeku a cibule, stačí na jednu porci jedna malá lžička ( k dostání na eshopech, online). 
  • Hotové čočce sluší i předsmažená křupavá cibulka, koupíte ji v asijských obchodech. Dodá jídlu pověstný křupavý element. 
  • Smažená klasická cibulka, nebo do křupava smažená slanina pro finální dochucení jsou také perfektní, pokud nemáte možnost koupit si tak rychle špekové koření nebo hotovou předsmaženou cibulku. 

 

Zdroje informací: 

Healthline.com: Lentils: Nutrition, Benefits, and How to Cook Them

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli