Na štíhlý pas platí pták! 3 snadné a chutné recepty z krůtího masa, díky kterým zhubnete
10. 1. 2021 Vaření
Pokud toužíte po štíhlém pasu a vyrýsovaném břiše, chce to omezit tuky a naopak přidat proteiny. Obě věci v jednom zvládne krůtí maso, které je nízkotučné, neobsahuje mnoho kalorií, ale je bohaté na bílkoviny. Máme pro vás tři snadné, lahodné a i rychlé recepty, které jsme si sami v rámci novoroční diety oblíbili.
Krůtí koskty na zázvoru a kurkumě s hnědou rýží
Kurkuma je koření, které známe především jako součást kořenící směsi zvané kari. I samotná je ale vynikající. Je totiž zdravá - působí protizánětlivě - a jídlo také krásně obarví. Štiplavý zázvor zase pomáhá posílit imunitu a jídlu dodá říz.
Co budeme potřebovat:
- 500 gramů krůtích prsou
- 1 střední cibuli
- kokosový olej
- 4 lžíce hovězího vývaru nebo půl kostky bujonu
- čerstvý zázvor
- kurkumu
- sůl a pepř
Postup: V hlubší pánvi rozpálíme kokosový olej a přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme ji zesklovatět. Poté přidáme oloupaný a pokrájený zázvor a přisypeme kurkumu. Stáhneme plamen, abychom koření nespálili. Do směsi přidáme krůtí maso nakrájené na kostky a orestujeme. Poté přilijeme hotový vývar, případně přidáme půl kostky bujonu a zalijeme vodou, bujon dobře rozmícháme. Můžeme dosolit a opepřit.
Maso necháme pod pokličkou dusit do změknutí, občas promícháme nebo dolijeme vodou - šťáva z masa smíchaná s vývarem a kořením by měla mírně zhousnout, ale ne se úplně zdrcnout. Hotové jídlo podáváme nejlépe se zdravější hnědou rýží, kterou vaříme spolu s hřebíčkem.
Mohlo by vás zajímat
Krůtí stehno pečené se zeleninou a brambory
Pečení krůtího masa vyžaduje trochu času, aby maso nebylo tuhé, ale stojí to za to. Tento recept navíc obsahuje brambory a zdravou kořenovou zeleninu a všechny přísady se pečou hezky pospolu, takže si navzájem předají výtečné chutě a vůně.
Co budeme potřebovat:
- 1 krůtí stehno
- 6 středních brambor nebo 4 velké
- 1 velké cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 střední mrkev
- 100 gramů anglické slaniny
- 100 gramů hub (ideálně sušených)
- 50 gramů másla
- 2 snítky rozmarýnu
- 3 stroužky česneku
- nové koření
- bobkový list
- sůl a pepř
Postup: Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na plátky, slaninu nakrájíme na kostičky. Obojím dáme do pekáče a přidáme nové koření, bobkový list a rozmarýn. Na tuto "peřinku" položíme očištěné krůtí stehno, podlijeme vodou a při teplotě 180°C pečeme v zakrytém pekáčku asi hodinu.
Po hodině pekáč vyndáme z trouby a přidáme do něj očištěnou a na delší plátky pokrájenou mrkev, celer a oloupané a na kostičky pokrájené brambory. V tuto chvíli přidáme i oloupané a nakrájené stroužky česneku. A přidáme také sušené houby, které jsme si dříve namočili, aby nám změkly. Osolíme, opepříme, maso poklademe kousky másla a pečeme již nezakryté, dokud brambory a zelenina nezměknou.
Mohlo by vás zajímat
Krůtí závitky s kysaným zelím
Kysané zelí je zázrak. Je plné vitamínu C a vlákniny a pro dlouhověkost a tuhý kořínek se doporučuje jíst alespoň jednu porci denně. Pokud ho ale jen tak samotné zrovna nemusíte, zkuste ho zakomponovat to dietních krůtích závitků!
Co budeme potřebovat:
- 500 gramů krůtích prsních řízků
- 150 gramů kysaného zelí
- 50 gramů slaniny
- 80 gramů másla
- 1 velkou bramboru
- 1 střední cibuli
- 200 ml kuřecího vývaru nebo 1 kostku bujonu
- sůl a pepř
Postup: V míse smícháme na kostičky pokrájenou slaninu s kysaným zelím, opepříme a směs krátce podusíme. Po vychladnutí do měsi přidáme uvařenou, oloupanou a nastrouhanou bramboru, a tak vytvoříme nádivku do závitků. Řízky rozklepeme, opepříme, mírně osolíme, poté naplníme nádivkou, stočíme do tvaru závitků a sepneme párátky, jehlami na maso, případně omotáme provázkem.
V hlubší pánvi rozpálíme máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Na ní necháme závitky ze všech stran zatáhnout. Podlijeme je vývarem, případně přidáme bujón a adekvátní množství vody, ve které ho rozmícháme, a necháme pod pokličkou dusit, dokud maso nezměkne. Hotové závitky podáváme s vařeným bramborem, který můžeme přelít šťávou z dušeného masa.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více