Červená na hubnutí, černá proti stárnutí: Zkuste snadné čočkové recepty pro štíhlou linii
13. 1. 2021 Vaření
Čočka na nový rok znamená peníze, čočka po celý rok znamená zdravější a štíhlejší tělo! Tato dostupná luštěnina přináší lidskému organismu mnoho benefitů a je vhodná i pro dietáře. Podívali jsme se na tři aktuálně nejpopulárnější druhy čočky - klasickou zelenou, bezslupkovou červenou a extra zdravou černou - a vymysleli tři skvělé recepty, díky kterým je všechny hravě dostanete do svého jídelníčku.
Polévka ze zelené čočky
Zelená čočka je nejběžnějším druhem čočky. Má slupku, před vařením je tedy potřeba ji namočit, a také může nadýmat. Tím ale výčet záporů končí. Díky slupce se totiž dá čočka i dobře naklíčit. Je bohatým zdrojem železa, díky podílu hořčíku a kyseliny listové má dobrý vliv v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a protože je v ní i mnoho bílkovin, je nedílnou součástí denního jídelníčku všech veganů a vegetariánů. Zrovna ty ale naším receptem moc nepotěšíme - my totiž máme zelenou čočku nejraději jako hustou polévku s trochou uzeného masa.
Co budeme potřebovat:
- 200 gramů zelené čočky
- 1 velkou cibuli
- 1 střední mrkev
- 1 kořen petržele
- majoránku
- 1 stroužek česneku nebo čajovou lžičku sušeného česneku
- sůl a pepř
- masožravci přidají ještě kus uzeného
Postup: Čočku namočíme alespoň na tři hodiny, ale klidně i přes noc. Ráno uzené maso uvaříme ve vodě. V hrnci, v němž budeme vařit polévku, si na oleji osmahneme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Očistíme mrkev a petržel a nastrouháme obojí nahrubo. Přidáme zeleninu k cibulce, podlijeme a dusíme asi 5 minut. Pak přidáme čočku i s částí vody, v níž byla namočená a k tomu část vody z uvařeného masa. Vaříme, dokud čočka i zelenina nezměknou. Osolíme, opepříme a nakonec přidáme česnek a majoránku. Když je polévka hotová, část jí odebereme do jiné nádoby. Zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem a do toho pak zpátky přilijeme odebraný díl. Na konec do polévky přídáme pokrájené nebo natrhané maso.
Mohlo by vás zajímat
Kari s uzeným tofu z červené čočky
Červená čočka je výborná v tom, že nemá slupku, nemusí se tedy namáčeta je rychle hotová. Neobsahuje tak ani nadýmavé látky, na rozdíl od čočky zelené ji tedy mohou jíst i kojící matky. Je bohatá na bílkoviny, je tedy častou součástí dietních jídelníčků. Díky vláknině působí proti zácpě a dokáže skvěle zasytit. My ji máme rádi jako pomocnici při zahušťování domácího kari...
Co budeme potřebovat:
- 100 gramů červené čočky
- 1 plechovku loupaných krájených rajčat
- 1 plechovku kokosového mléka
- 1 střední červenou cibuli
- 180 gramů uzeného tofu
- 1 lžíci červené kari pasty nebo kurkumu, mletý kmín a sušený koriandr
- kousek čerstvého zázvoru
- sůl a pepř
Postup: V hlubší pánci na kokosovém nebo normálním oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme lžíci kari pasty nebo uvedené koření a rozmícháme v oleji s cibulí. Poté do pánve přidáme na kostičky nakrájené tofu. Tip: Uzené tofu dodá jídlu neobvyklý šmak, ale je možní použít i tofu přírodní. Stejně tak lze recept připravit například s kuřecím masem.
Tofu orestujeme a počkáme, až se trochu opeče a "chytí" barvu a s ní i chuť koření. Poté přidáme plechovku rajčat a promícháme. Osolíme, opepříme a přisypeme syrovou červenou čočku. Stáhneme plamen, přikryjeme pokličkou a necháme vařit. Po cca 10 minutách bude čočka hotová, ale raději pravidelně kontrolujeme, zda se nepřipaluje. Na závěr přilijeme kokosové mléko, promícháme a ještě necháme propbublat. Hotové kari je dost syté i samotné, ale lze jej podávat také s vařenou rýží.
Mohlo by vás zajímat
Salát s hlívou a černou čočkou
Černá čočka zvaná Beluga je ze třech uvedených druhů asi nejexotičtější, ale pomalu se dostává i do běžného jídelníčku Čechů. Její černý odstín má na svědomí barvivo, které obsahují třeba i borůvky či ostružiny. Právě díky němu je černá čočka - ještě navíc ke všem benefitům, které sdílí se svými jinak barevnými kolegyněmi - bohatým zdrojem antioxidantů, a tak pomáhá proti stárnutí. Nejlepší a nejefektnější je v obyčejném, ale zdravém salátu v kombinaci s hlívou ústřičnou.
Co budeme potřebovat:
- 300 gramů černé čočky
- 250 gramů hlívy ústřičné
- 1 velkou cibuli
- 2 velká nebo 3 střední rajčata, případně 250 gramů cherry rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci jablečného octa
- dvě hrsti petrželkové nati
Postup: Černá čočka se stejně jako červená nemusí namáčet, zároveň ale drží tvar. Stačí ji krátce povařit a bude měkká. Na pánvi rozpálíme olej, na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na proužky nakrájenou a očištěnou hlívu. Necháme dusit asi 10 minut. Poté přidáme rajčata. Tip: Můžete použít i rajčata sušená.
Dusíme dalších 5 minut, pak stáhneme plamen. Přidáme scezenou čočku a ocet. Dobře promícháme. Nakonec přidáme posekanou petrželku a podáváme ještě teplé, salát je ale dobrý i druhý den zastudena.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem