Vitacit jsme nejradši olizovali přímo z dlaně! Vyráběl se ve staré chemičce na kyselinu sírovou
17. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Co jste měli rádi jako děti? Možná buchty od babičky, možná ale také docela jiné dobroty, které jste konzumovali víceméně tajně, třeba cestou ze školy. Takové drobné nákupy v krámku vedle školy kapesné většinou nezruinovaly a zpříjemnily návrat domů. Pamatujete třeba na Vitacit?
Není Vitacit jako Vitacit...
Ano, Vitacit si můžeme koupit i dnes, hlavně ve speciálních vzpomínkových akcích, které někdy obchodní řetězce pořádají. Pak je dokonce i v tom "správném" sáčku, jako se prodával v době před třiceti nebo čtyřiceti lety, v době, kdy jsme ještě byli dětmi. A tak vlastně ani nejde tak docela o to, jestli je možné tuhle pochoutku ještě sehnat, ale o vzpomínky, které se k ní pojí. Tehdy totiž Vitacit nebyl jen krystalky, které se rozpustily ve vodě a vznikla tak celkem dobrá šťáva.
Mnohem lepší a také častější totiž bylo nasypat jej ze sáčku do dlaně, většinou notně špinavé, a pak důkladně olízat, vzpomínáte? Nevadilo, že štípe na jazyku - naopak šlo o velkou výhodu. Dokonce se zdálo, že nevadí ani všechny ty příměsy, které jsme spolu s ním z dlaně pozřeli. Jistě není pravda, že tehdy to tělu nevadilo na rozdíl od organismu dnešních dětí. Nebylo to dobře, stejně jako to není dobře dnes a zvlášť v "době covidové" určitě není správné něco podobného doporučovat. Jako vzpomínka na dětství, které prostě chutnalo úplně jinak než zralý věk, je ale mlsání Vitacitu jednoduše na špičce.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vyráběl Vitacit?
Kromě toho, že byla s určitou kontroverzí většinou spojena konzumace Vitacitu, málokdo si v té době uvědomal, že i jeho výroba byla - mírně řečeno - zvláštní. Jistě, že za dodržení všech předpisů, ale přece jen: Vitacit vyráběla Lachama, tedy fabrika určená primárně k výrobě kyseliny sírové. Její výroba byla později zastavena, což ale neznamená, že se z ní stala továrna na výrobu potravin. Ani germanium, které opouštělo její brány, nemělo s Vitacitem mnoho společného. Kyselina citronová už k němu ale měla blíž. V roce 1970 se pak k produkci Lachemy přidal i Vitacit, který se brzy stal jejím nejznámějším výrobkem.
A co to ten Vitacit vlastně je? Magdalena Dobromila Rettigová by jeho výrobu možná popsala nějak takto: vezmi 93 gramů cukru, vraž do něj 3 gramy kyseliny citronové, špetku vitamínu C a barviva. Celé to potom završ trochou aroma. Vitacit je totiž vlastně tak trošku ochucený cukr. Ale vadilo to někdy někomu?
Mohlo by vás zajímat
Podobným výrobkem, i když s jinou chutí, byla ještě Šuměnka. Na rozdíl od Vitacitu ale měla mnohem štiplavější chuť, a proto nebyla tak oblíbená. Tu kupovaly spíš maminky nebo babičky a skutečně z ní připravovaly šumivé pití. Někdo ji miloval, jiní ale dali raději přednost obyčejné sodovce. Chuť Šuměnky, ať už pomerančové nebo citronové, byla trochu zvláštní. Většinu tak k jiné konzumaci, než ve formě šťávy, nelákala.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Klasiky ze školní jídelny: Jak vyrobit stravitelnou UHO?
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Vraždy jídlem: Císař Claudius neměl štěstí na ženy. Poslední manželství ho doslova otrávilo
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů