Gulášovka jako od maminky! 3 recepty na hutné zimní polévky, které zahřejí
21. 1. 2021 Vaření
Polévka je grunt! A obzvlášť v zimě, kdy se člověk prostě potřebuje nejen dobře najíst, ale také pořádně zahřát. Vybrali jsme naše oblíbené recepty na tři hutné polévky, které máme rádi a ve studených měsících na ně nedáme dopustit. Zkusíte je také?
Krémová kuřecí
Co budeme potřebovat:
- 10 kuřecích krků, 8 kuřecích křídel nebo kuřecí skelet
- 1,5 litru vody
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 malou a 1 velkou cibuli
- 1 menší celer (nebo půlku většího)
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček celého pepře
- 2 stroužky česneku
- 100 gramů másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 mililitrů smetany, alespoň 30%
- petrželovou nať
- sůl a pepř
Postup: Základem vydatné kuřecí polévky je samozřejmě vývar. Ten připravíme tak, že do hrnce nalijeme vodu, přidáme kuřecí krky, křídla nebo skelet, jeden stroužek česneku, očištěnou mrkev, petržel a celer a oloupanou a přepůlenou menší cibuli. Dále přidáme celý pepř a koření. Kuřecí vývar se dělá zhruba 2 hodiny. Když je hotový, vyndáme z něj všechno - kosti, zeleninu a koření. Z kostí obereme maso, zeleninu nakrájíme na malé kostičky (obojí později přidáme do hotové polévky).
Ve druhém hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme druhou, nadrobno nakrájenou cibuli, druhý stroužek česneku a necháme zesklovatět. Poté zaprášíme moukou a promícháme. Přilijeme hotový vývar, opět promícháme, přivedeme k varu, pak stáhneme plamen a vaříme asi 15 minut. Pak přidáme smetanu, opět promícháme, plamen zesílíme a vaříme asi 5 minut. Pak polévku odstavíme a buď ji rozmixujeme tyčovým mixérem, nebo přecedíme přes plátno. Dochutíme solí a mletým pepřem. Přidáme obrané maso a nakrájenou zeleninu, aby se obojí v polévce hezky prohřálo. Na talíři můžeme do polévky přidat nasekanou petrželku.
Mohlo by vás zajímat
Poctivá gulášová
Co budeme potřebovat:
- 200 gramů libového hovězího výřezu
- 1 litr hovězího vývaru
- 1 - 2 střední brambory
- 1 střední cibuli
- 2 lžíce (30 gramů) sádla nebo másla
- 1 lžíci hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžičku pálivé papriky
- špetku kmínu
- špetku majoránky
- sůl a pepř
Postup: Hovězí vývar připravíme podobně jako ten kuřecí, ale pokud ho chceme využít jen k přípravě gulášovky, nemusíme do něj dávat kořenovou zeleninu. Potřebujeme na něj alespoň kilo hovězího masa a kostí. Nám se nejlépe osvědčilo dělat ho z masitých hovězích žeber, ale používá se třeba i oháňka nebo morková kost. Zároveň je dobré vařit jej alespoň 3 hodiny, aby byl opravdu silný a dobrý. A nezapomínáme při vaření sbírat pěnu!
Když máme dobrý a silný vývar, je pak gulášová polévka sama o sobě celkem snadná. V hrnci rozpustíme jednu lžíci sádla nebo másla a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme ji zpěnit, pak přidáme hotové pokrájené nebo natrhané maso (to, které si obereme z kostí z vývaru). Pak ho zasypeme sladkou i pálivou paprikou a ihned zalijeme polovinou vývaru (500 ml). Stáhneme plamen na minimum. Ve druhém hrnci si připravíme jíšku tak, že v něm rozehřejme zbytek tuku, zasypeme jej moukou, rozmícháme, zalijeme zbytkem vývaru a opět mícháme - pořádně, aby nám nevznikly žmolky. Tuto směs přilijeme do prvního hrnce s masem. Přidáme oloupané a na malé kostičky pokrájené brambory, utřený česnek a majoránku. Přivedeme k varu a poté polévku vaříme asi 15 minut nebo do změknutí brambor. Občas promícháme.
Mohlo by vás zajímat
Bramboračka jako od babičky
Co budeme potřebovat:
- 4 velké brambory
- 1 malá cibule
- 2 mrkve
- 1 malý nebo 1/2 velkého celeru
- 2 hrsti sušených hub
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce (30 gramů) másla
- 2 lžíce hladké mouky
- špetka mletého kmínu
- 4 bobkové listy
- 1/2 hrsti čerstvé nebo jedna lžíce sušené majoránky
- sůl a mletý pepř
Postup: Sušené houby je dobré na chvíli namočit, aby změkly. Dáme je do cca litru horké vody a necháme stát asi 20 minut. Pak se můžeme pustit do bramboračky. V hrnci rozhřejeme máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a orestujeme. Zalijeme trochou vody a rozmícháme do hladka. Poté do hrnce přidáme houby i s vodou, ve které se namáčely. Dále do hrnce přijdou oloupané a na kostičky nakrájené brambory, očištěná a nakrájená zelenina, bobkový list, utřený nebo prolisovaný česnek a kmín. Osolíme a opepříme a vaříme cca 20 minut - dokud brambory i zelenina nezměknou. Občas promícháme. Asi 5 minut před koncem vaření přidáme sušenou majoránku. Pokud používáme čerstvou majoránku, nasekáme ji a polévku jí dochutíme a dozdobíme až na talíři. Podáváme s chlebem.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Gulášový kotlík: Máme pro vás základní přehled, podle čeho vybrat ten nejvhodnější
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Jak zahustit gulášovou polévku. Oblíbená polévka pro zahřátí - s vůní papriky, majoránky a česneku
Co je české, to je dobré! Klasické recepty tuzemské kuchyně snadno a rychle