První mikrovlnku byste domů asi nechtěli: Na výšku měla skoro dva metry!
27. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Umíte si představit kuchyň bez mikrovlnné trouby? I když jsou lidé, kteří o ní pochybují nebo se dokonce obávají jejích škodlivých účinků, většina z nás přístroj ráda využívá. Ohřívá, rozmrazuje... Ty lepší modely upečou i pizzu a dokáží spoustu dalších věcí, které nám usnadňují život. A přitom to není z pohledu historie tak dlouho, kdy se nám o jejich existenci ani nesnilo.
Místnost jen pro mikrovlnku?
První mikrovlnná trouba spatřila světlo světa v Americe v roce 1945 a je téměř jisté, že z dnešního pohledu bychom jí doma mít určitě nechtěli. Kdo by si do kuchyně postavil stroj bezmála dva metry vysoký a přes tři sta kilogramů těžký? I tak ale tento vynález vzbudil velký ohlas a zájem, a tak není divu, že vědci i technici začali horečně pracovat na jeho zmenšování. Už o deset let později tak mohla stát hned vedle sporáku a nijak výrazně z kuchyňské linky vevybočovala. A to už bylo opravdu užitečné.
Mohlo by vás zajímat
Američanky tak měly tyto pomocníky k dispozici už v polovině padesátých let, ale pořád to ještě nebylo ono. Oproti pozdějším a bezpečnějším modelům z těchto přístrojů totiž ještě skutečně určité dávky záření unikaly. I to se ale nakonec podařilo vyřešit a šedesátá léta v USA bychom tedy už mohli skutečně označit jako dobu mikrovlnnou. Ženám v domácnosti i těm, které se vracely domů z práce až večer, přinesly velkou úsporu času a potravinovému průmyslu nové možnosti; bylo možné začít nabízet a prodávat jídla určená právě pro rychlý ohřev v mikrovlnce.
Jak na to vlastně přišli?
I když byly tyto trouby v Americe běžné už řadu let - a v Sovětském svazu byly naopak přísně zakázané z obavy o zdraví lidí - do Evropy se tahle vymoženost dostala až v letech osmdesátých a konkrétně v Československu ani v té době nešlo o žádnou běžnou záležitost. U nás se začaly mikrovlnky prosazovat a ve větším množství prodávat až po roce 1989.
Mohlo by vás zajímat
Možná si také kladete otázku, kdo a jak vlastně přišel na to, že mikrovlny mohou ohřát potraviny. Jako za mnoha vynálezy, i za tímto stojí úsměvná příhoda a náhoda. Ve světě zuřila druhá světová válka a Percy Spencer ve Spojených státech amerických pracoval na dalším vývoji takzvaných magnetronů - součástí radarů využívaných pro vojenské účely. Za vznikem mikrovlnné trouby pak stojí Spencerova láska ke sladkému a hlavně k čokoládě. Jak je to možné?
Jednoho dne si Spencer vzal s sebou do práce čokoládu, kterou si dal do kapsy pracovního pláště. Jaké muselo být jeho překvapení, když po chvíli v laboratoři zjistil, že má v kapse rozteklou teplou čokoládovou hmotu! A tak se začal tímto jevem zabývat. Účinkům mikrovln vystavil například kukuřici a během několika sekund si už mohl pochutnat na popcornu. Mikrovlnka, lépe řečeno její základ, byla na světě. Přes všechny výhrady a konspirační teorie, které vědci vytrvale vyvracejí, tedy mikrovlnky lidstvu slouží už přes sedmdesát let.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká