Masopustní pohoštění jedna báseň! Usmažte si doma nadýchané koblížky jako od babičky
27. 1. 2021 Vaření
Na povrchu zlatá, uvnitř vláčná a hlavně plná marmelády - poctivá kobliha je lahodnou dobrotou, která sice nepatří k těm nejzdravějším, ale k nejchutnějším rozhodně ano. Toto sladké pečivo má navíc bohatou tradici, která souvisí s právě probíhajícím obdobím masopustu. Čím se koblížky plnily dříve a jak si je připravit doma?
Co znamená kobliha?
Masopust není jen jednorázová (i když někdy vícedenní) akce plná jídla, pití a masek. Je to období roku mezi dvěma významnými náboženskými svátky - Vánocemi a Velikonocemi. Začíná 6. ledna, tedy na Tři krále, a jeho součástí je kromě zmíněného veselí i vynechání masa z jídelníčku. Jinak je ale zvykem dopřávat si dobroty - například koblihy jsou s masopustem tradičně spjaty skoro víc než třeba taková zabijačka. Ostatně, slavná česká spisovatelka a propagátorka zdravé výživy Marie Úlehlová-Tilschová v jednom ze svých děl popisuje, že masopustu se dříve přezdívalo karneval z Koblihovic. A slovo "kobliha" samo bylo už od počátku ekvivalentem masopustu. Když se o někom řeklo, že vede kobližný život, znamenalo to, že byl rozmařilý a hodně si dopřával, a to nejen jídla a pití, ale i jiných neřestí.
Mohlo by vás zajímat
Místo marmelády šalvěj
První písemná zmínka o oslavě masopustu na našem území pochází ze 13. století a první záznam o kobližníkovi - pekaři, který se specializoval na koblihy - je zhruba o sto let mladší. Posléze se privilegium péct koblihy přeneslo z mužů na ženy. A právě v období masopustu se takové kobližnice hodně otáčely, protože jejich výtvory chtěl každý. Nejprve se do těsta na koblihy přidávalo různé koření, třeba šalvěj, a k jejich plnění se používala například řeřicha nebo gdoule. Postupně se koblihy naučily péct i obyčejné hospodyňky, a ty pak zavedly plnění mákem nebo různými druhy domácích povidel. Koblihy se tradičně začínaly smažit poslední čtvrtek před Velikonocemi na tzv. Tučný čtvrtek. Během masopustního reje je pak ženy rozdávaly všem maškarádníkům a babkovníkům, kteří se zastavili u jejich dveří. Vy ale na Velikonoce čekat nemusíte a koblížky si můžete doma upéct už teď.
Mohlo by vás zajímat
Jak na domácí koblihy?
Co budeme potřebovat na 20 koblih:
- 500 gramů hladké mouky
- 3 žloutky
- 50 gramů másla
- 50 gramů cukru krupice
- 30 gramů droždí
- 250 mililitrů mléka
- špetku soli
- nastrouhanou kůru z poloviny citrónu
- lžíci rumu
- ... a nejlépe domácí marmeládu na plnění a dostatek oleje na smažení, cca 1 litr
Postup: V kastrůlku si ohřejeme mléko. Odstavíme, přelijeme do mísy, přisypeme lžičku cukru, lžíci mouky, sůl a nadrobíme do mléka droždí. Droždí v mléce dobře rozetřeme, pak nádobu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mělo by to trvat asi 10 minut - poznáme to tak, že se na něm vytvoří krémová pěna.
V jiné míse mezitím smícháme rozpuštěné máslo se zbytkem cukru, vmícháme do něj žloutky a nakonec rum. Rozpuštěné máslo se žloutky pak nalijeme do kvásku a promícháme. Postupně vmícháváme mouku. Pozor! Těsto na koblihy se musí opravdu pořádně zpracovat, takže se připravte, že vám to dá zabrat. Na konci by mělo být hladké a vláčné. Pokud máte doma hnětací kuchyňský robot, dobře pro vás - jemu to zabere jen asi 10 minut. Po zpracování těsta přikryjeme mísu utěrkou a necháme ho 45 až 90 minut kynout.
Mohlo by vás zajímat
Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme jej na asi 2 centimetry tlustý plát. Z něj pak vykrájíme koblihová kolečka, která ještě necháme asi 20 minut odpočívat, než je začneme smažit. Tip: Tradiční koblihy se nesmažily v oleji, ale na sádle smíchaném s přepuštěným máslem. Chuťově je to samozřejmě poznat, necháme volbu na vás. Důležité je, aby se koblihy při smažení nedotýkaly dna hrnce. Koblihy do vroucího oleje ponoříme nejprve tou stranou, která pak bude vrchní. Přikryjeme hrnec pokličkou a smažíme 1 až 2 minuty, pak otočíme a dosmažíme druhou stranu. Hotové koblihy pokládáme na tác vyložený papírovým ubrouskem, který vysaje přebytečný tuk.
Mohlo by vás zajímat
Jak koblihy plnit? Existují dvě varianty plnění koblih. Těsto můžeme vyválet tenčí, na polovinu koleček dát marmeládu, druhou polovinou tu první přiklopit a po stranách spojit, takže vzniknou takové uzavřené kulaté kapsičky. Druhá, praktičtější, rychlejší a i jednodušší možnost je vyválet těsto tlustší a koblihy smažit neplněné. Po dosmažení a vychladnutí do koblih ze strany uděláme prstem nebo vařečkou díru, a skrz tu je pak pomocí cukrářského sáčku naplníme. Na závěr je koblihy možné pocukrovat nebo ozdobit třeba rozpuštěnou čokoládou.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat citrony čerstvé až tři měsíce: Pomocí jednoduchého triku zůstane prý zdroj vitamínů čerstvý neskutečně dlouho
Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky
Cizinci se našich makových buchet a koláčů bojí. V mnoha zemích by za ně kuchař šel za mříže
Komentáře (1)
Je mi však jasné, že o tomhle článek není,...a jo, koblihy jsou fajn.