Tradiční česká kuchyně: Udělejte si domácí nudle s mákem jako za první republiky!
29. 1. 2021 Vaření
Nový seriál České televize Zločiny Velké Prahy se odehrává v období první republiky. Byla to éra plná optimismu a elegance, ale hlavně pro toho, kdo měl peníze. V chudších rodinách často museli vyjít s málem. O to nápaditější ale hospodyňky musely být, když měly rodině uvařit prakticky z ničeho. Jedním z nejběžnějších pokrmů se staly nudle s mákem. Chcete si je připravit podle tradičního receptu?
Tradiční nudle s mákem
Říkáte si, že udělat nudle s mákem je jednoduché? Samozřejmě - stačí uvařit kupované těstoviny podle vašeho výběru a dochutit je. My vám dnes ale poradíme, jak udělat těstoviny domácí; asi tak nějak, jak je vyráběly šikovné prvorepublikové hospodyňky.
Co budeme potřebovat na nudle:
- 500 gramů hladké mouky
- 4 vejce
- špetku soli
A dále:
- 100 gramů másla
- 100 gramů mletého máku
- 100 gramů moučkového cukru
- švestky, hrušky, jablka nebo jiné ovoce (volitelné)
- 50 gramů tvrdého tvarohu (volitelné)
Mohlo by vás zajímat
Postup: Na očištěnou linku nebo vál nasypeme mouku a doprostřed hromádky uděláme malý důlek. Do něj vyklepneme vejce, přidáme špetku soli a jemně rozmícháme menší ruční metličkou. Těsto na nudle je nutné vypracovat ručně a nějakou chvilku to trvá. Až bude těsto kompaktní, zpracujeme jej do válečku, ten zabalíme do fólie a necháme cca 30 minut odpočívat v lednici.
Teď přichází na řadu výroba nudlí. Dnes existují různé přístroje, do nichž jen vložíme těsto, párkrát zatočíme kličkou a z mašinky vylezou úhledné nudle nebo jiný typ těstovin. Prvorepublikové hospodyňky ale nic takového samozřejmě neměly. Ty musely těsto pěkně vyválet, asi na tloušťku 1 milimetru. Pak placku opatrně přeložily z každé strany do středu, pak ještě jednou a nakonec jednu polovinu přiklopily na druhou. Z této mnohovrstevnaté sládačky pak odkrajovaly asi centimetr tlusté nudle.
Mohlo by vás zajímat
Nudle se musí nechat chvilku oschnout, a pak se vaří v osolené vroucí vodě 3 až 4 minuty. Když jsou hotové, slijeme vodu přes cedník, do talířů naložíme porce nudlí, ty posypeme mákem a cukrem a vše přelijeme rozpuštěným máslem.
Tip: Pokud si chcete nudle vylepšit, můžete v menším kastrůlku doměkka povařit pokrájené švestky, hrušky nebo třeba jablka s cukrem, a pak ovoce k nudlím přidat. Rovněž je skvělé nudle zasypat nadrobeným tvrdým tvarohem - a jídlo je hned ještě výživnější!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Kvíz na téma tradiční dorty: Znáte je opravdu dobře? Vyzkoušejte svoje znalosti
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu