Z Hamburku do USA a zase zpátky: Hamburger začínal jako jídlo přetížených dělníků
28. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Najde se někdo, kdo by někdy v životě neochutnal hamburger? Snad ani ti nejzapřísáhlejší odpůrci fastfoodových řetězců a tohoto jídla jej alespoň jednou, třeba i tajně, zkusili. Kdo a kdy si ale mohl pořídit ten úplně první "hambáč"?
Proč právě "hamburger"?
Pozornost budí už jen název hamburgeru. Někteří se snaží jeho původ vysvětlovat spojením anglických slov odkazujících na šunku (ham) vloženou v žemli, ale to asi není úplně pravda. Další teorie přisuzuje vznik jména Hamburku, přístavu, odkud odjakživa vyplouvaly lodě i do těch nejvzdálenějších míst světa, včetně Ameriky. A právě tady, v Hamburku, přišli lidé na to, že je možné na ulici ugrilovat nebo usmažit z místního hovězího masa vynikající karbanátek, kteří si jak námořníci, tak i místní rádi koupí. O odbyt bylo postaráno. Lidé si mohli pořídit jídlo tam, kde právě dostali hlad, a tak nebyl důvod, proč v takovém podnikání nepokračovat.
Mohlo by vás zajímat
Pravý rozmach tohoto jídla ale přišel paradoxně až za oceánem. Hamburčané i další Evropané, kteří sice odpluli za oceán za svým snem, ale většinou se i tam potýkali s nedostatkem a problémy, toužili alespoň na okamžik ochutnat kousek svého domova. Hovězí karbanátky byly ideální. Ale pořád se ještě nebavíme o hamburgeru. Ten přišel až o něco později a důvodem k jeho přípravě a konzumaci byl - stejně jako dnes - nedostatek času, lépe řečeno přemíra práce.
Na jiné jídlo nebyl čas
Kde se snažili získat první peníze ti, kteří připluly z Evropy do Ameriky? Většinou v místních továrnách, kde se ale svých šéfů dělníci žádných ohledů nedočkali. Vždyť za bránou stále čekali další a další lidé lačnící po jakékoliv práci. V takových podmínkách se snadno zvyšují nároky na zaměstnance a ti, kterým se to nelíbí, prostě zítra už nemusí chodit, protože jsou snadno nahraditelní. Proto není divu, že se imigranti snažili, jak jen to šlo, aby uživili sebe a svoje rodiny. Dlouhé pracovní směny bez přestávek, které by nabídly možnost k odpočinku a klidnému jídlu, byly standardem. Ale najíst se dělníci přece jen museli. A tak se jiní, podnikavější imigranti postarali právě o dovážku jídla až před brány fabrik.
Mohlo by vás zajímat
A zase se tu objevil hovězí karbanátek - jenže jak ho rychle a bez větších problémů sníst? Co takhle horké maso vložit do něčeho, co se dá také sníst, a člověk se zároveň nespálí a nušpiní? Tak na svět přišel hamburger! Koho jako prvního napadlo vložit maso mezi dva plátky chleba se dnes už asi nedozvíme, jisté ale je, že právě tato nabídka se ujala a přetrvala dodnes. Brzy se tento druh jídla rozšířil po celé Americe, prodávala se nejen jako rychlé jídlo pro ubohé dělníky, ale i jako pochoutka v opravdu dobrých restauracích. Z Ameriky se pak tedy hamburgery v podstatě vrátily do Evropy, tedy na místo, které položilo základy pro jejich vznik. A oblíbené jsou dodnes. Ať už si jej koupíme - podobně jako tehdejší dělníci - v běhu z jedné pracovní schůzky na druhou, nebo si ho vychutnáme v poměrně drahé restauraci, která se na jejich servírování přímo specializuje, hamburgery do našich jídelníčků zkrátka patří.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Z jaké mouky připravit noky a čím je ochutit. Vyzkoušejte tipy na báječnou polévku
Jak připravit nejlepší domácí hamburgery - oblíbené jídlo grilovací sezony. Poradíme s jejich náplní i skládáním
Proč je jídlo v letadle vždycky bez chuti a bez zápachu? Může za to hluk!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
První mikrovlnku byste domů asi nechtěli: Na výšku měla skoro dva metry!
Komentáře
7. 2. 2021 13:07