Miloš Forman se ani za oceánem neobešel bez českých jídel, miloval hlavně kyselé okurky
30. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Život v cizí zemi může být splněným snem, a přesto člověku něco chybí. Většině z nás by se stýskalo po rodině, po krajině, kterou důvěrně známe nebo i po tradičním českém jídle. Podobně na tom byl světoznámý rodák ze středočeské Čáslavi, režisér Miloš Forman.
České potraviny v Connecticutu
Miloš Forman žil desítky let za oceánem a dosáhl úspěchů, o jakých se mnoha jiným filmařům ani nezdá. Ve Spojených státech založil druhou rodinu a s manželkou Martinou vychovával svoje mladší dvojčata (i jeho dva starší synové, divadleníci bratři Formanovi, jsou dvojčata). Bylo by možné uvěřit, že se za ta léta a díky všem svým úspěchům stal za oceánem místním se vším, co k tomu patří. Miloš Forman ale podle vyprávění své ženy pořád láskyplně vzpomínal na svoje rodiště - Čáslav.
Mohlo by vás zajímat
Podle vdovy po Miloši Formanovi se hlavně v posledních letech svého života režisér často vracel ve vzpomínkách k České republice, svým příbuzným i rodnému městu. A kromě toho se také vždy těšil na české jídlo, které mu připomínalo mládí a všechno, co měl tehdy rád.
Kyselé okurky byly nezbytností
V posledních letech jeho života se Martina Formanová snažila obstarávat svému muži české uzeniny, které samozřejmě v Connecticutu, kde společně žili, k dostání nebyly, a tak žena občasné cesty do Česka využívala i pro "zásobování" americké domácnosti. Forman miloval jakékoliv tradiční tuzemské uzeniny se špenátem nebo s hořčicí a k nim samozřejmě rád popíjel Plzeň. Takové pro jiného obyčjené pohoštění pro filmaře znamenalo velmi mnoho, protože udržovalo při životě to jeho spojení s rodnou vlastí.
[articlesBox1126]
To, co Miloš Forman úplně nejvíc miloval, byly české nakládané okurky, které podle Martiny Formanové za oceánem tak dobře neumí. „V New Yorku jsem našla obchod, kde jsou k dostání právě naše klasické kyselé okurky,“ prozradila před časem na jedné besedě. „Nedávno jsem přemýšlela o tom, kolik jsem v posledních letech vařila českých jídel. Je možné, že to bylo právě to, co bylo pro něj důležité a co posilovalo náš krásný vztah,“ řekla také.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduchý kynutý švestkový koláč má tenké těsto a na něm položené šťavnaté ovoce posypané voňavou drobenkou
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit