Jak jedli prvorepublikoví četníci? V kasárnách frčely tzv. republikánské řezy
1. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Na České televizi můžeme nyní sledovat příběhy vyšetřovatelů, kteří řeší Zločiny Velké Prahy. Stejně jako oni, tak i uniformovaní četníci první republiky museli obracet každou korunu, i když měli pravidelný příjem. Co se tehdy vařilo v četnických kasárnách, aby si to mohli strážci zákona dovolit? Třeba republikánské řezy.
Prvorepubliková euforie byla všude
První republiku si často představujeme jako dobu, ve které muselo být velké štěstí žít. Vzniklo Československo, národ si začal rozhodovat sám o sobě a mnozí si představují dokonce i to, že vládla mnohem jasnější pravidla. Jak kdy a jak v čem. Ani tahle doba nebyla tak klidná a idylická, jak bychom ji rádi viděli.
V době po vzniku Československa si lidé rozhodně nemohli příliš vybírat, z čeho budou vařit. Zvláště chudé dělnické rodiny na tom nebyly nijak dobře. A hodně přemýšlet musely dokonce i kuchařky, které se staraly o žaludky prvorepublikových četníků. Ti totiž museli na rozdíl od policistů žít v kasárnách, a tak bylo potřeba zajistit jim i jídlo. I když to byli muži takzvaně "pod penzí", a oproti jiným tak měli zaručený příjem, nešlo o sumy, které by z nich udělaly boháče. A jídlo, byť v kasárnách vařené, si také museli sami kupovat. Proto by se kuchařka jistě se zlou potázala, kdyby vařila draze.
Mohlo by vás zajímat
Vznik nového samostatného státu a euforie z vysvobození se z rakouskouherského sevření se odrážely ve všech oblastech života, včetně receptů a názvů jídel. A tak si mohli i strážci zákona pochutnat třeba na republikánských řezech.
Co bylo k přípravě republikánských řezů všechno potřeba? Podle dobové kuchařky 140 g másla, 100 g hladké mouky, 100 g cukru, 100 g mletých oříšků, Oetkerův (kypřicí) prášek, 1 žloutek, 2 polévkové lžíce rumu a 2 lžíce zavařeniny. Na polevu si pak kuchařka připravila 1 žloutek, 3 polévkové lžíce cukru a 1 polévkovou lžíci rumu. Tyto suroviny by měly stačit na přípravu dezertu pro pět hladových četníků - nebo pro stejně početnou rodinu.
Mohlo by vás zajímat
Republikánské řezy pro četníky
Kuchařka na vál rozdrobila máslo, promíchala ho s moukou, cukrem, oříšky a Oetkerovým práškem. Přidala žloutek a rum a vypracovala těsto, které rozválela na placku velikosti plechu na pečení. Placka se pak musela upéct, následně se rozkrojila na polovinu a slepila zavařeninou. Pak přišla na řadu poleva, která vznikla jednoduše smícháním všech surovin, které do ní patří. Hotovou polevou se potřely promazané upečené placky a bylo potřeba vrátit zákusek na chvíli usušit do trouby. Pak už ale bylo všechno hotovo a strávníci se mohli scházet u stolu.
I když jde o starý recept, byla by škoda ho nevyzkoušet. Třeba jen proto, abychom zjistili, jak doopravdy chutnala první republika, kterou si často trochu romanticky přikrášlujeme, a jak žili lidé, kteří se po jejím vzniku starali o bezpečnost ve městech i na venkově. A služba to ani v té době rozhodně nebyla jednoduchá….
Mohlo by vás zajímat
Zpracováno s využitím Četnické kuchařky autora Michala Dlouhého.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Prvorepubliková Praha byla rájem kaváren. Do Slavie chodili vlastenci, do Louvru smetánka
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Tradiční česká kuchyně: Udělejte si domácí nudle s mákem jako za první republiky!
Komentáře
4. 2. 2021 12:25
4. 2. 2021 09:01