Rýže trochu jinak: Zkuste ji místo vaření upéct v troubě!
2. 2. 2021 Vaření
Už vás nebaví rýži jen obyčejně vařit v hrnci nebo v rýžovaru? A co takhle zkusit ji upéct? Rýže, která se nejprve osmahne a potom zapéká v troubě, je krásně křupavá a i dobře známému jídlu dodá nový šmak.
Pečená kari rýže podle mojí babičky
Rýže je výtečná plodina a ve své přírodní, hnědé variantě je dokonce i zdravá, plná vlákniny, vitamínů a minerálů. Hodí se k masu, omáčkám, může z ní být rizoto, dá se přihodit do polévky. V mém jídelníčku se "obyčejná" rýže objevuje často, úplně nejraději mám ale kari rýži, kterou dělá moje babička, a sice jako přílohu k pečenému kuřeti. Dlouho jsem nevěděla, jak ji připravuje, že ji má vždy tak křupavou. Později mi ale svůj recept prozradila - rýži totiž nevaří, ale zapéká!
Mohlo by vás zajímat
Co budeme potřebovat:
- rýži, nejlépe parboiled, ale může být i jasmínová nebo basmati, množství podle počtu strávníků
- oproti rýži dvojnásobné množství vody (tzn. pokud děláme 250 gramů rýže, chce to 500 ml vody)
- jednu menší cibuli
- lžičku kari
- špetku soli
- lžíci másla nebo oleje
Mohlo by vás zajímat
Postup: Rýži několikrát propláchneme vodou tak, jak jsme zvyklí při běžném vaření. Poté v litinové pánvi nebo rendlíku, který se hodí i do trouby, rozehřejeme tuk a přidáme na drobno nakrájenou cibuli. Tu necháme zpěnit. Přisypeme kari a dobře rozmícháme. Dáváme pozor, aby se nám koření nepřipálilo! Pak přidáme rýži, osolíme ji, promícháme a asi 2 minuty restujeme. Osmaženou rýži poté zalijeme vodou, zakryjeme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme asi 20 minut. Tip: Rýži si samozřejmě můžete připravit i bez kari. Doporučuji do ní místo toho přidat hřebíček, který rýži krásně ovoní.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoce televizní hlasatelky Marie Retkové: Jsme rybí rodina, řízek u nás nehrozí. Do salátu nedávám zeleninu, říká moderátorka
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře (1)