Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
7. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od Magdaleny Dobromily Rettigové! Kdo ale ví alespoň něco o její autorce? Nebyla to totiž, jak si mnozí myslí, kuchařka, která celý svůj život zasvětila jen kuchyni a sbírání receptů. Svoje nejznámější dílo sepsala vlastně tak trochu “náhodou”.
Nejslavnější kuchařka
Magadlena Dobromila Rettigová napsala nejen svoji nejznámější Domácí kuchařku, ale i další kuchařské knihy, přesto nebyly návody k vaření tím jediným a hlavním, čím se ve svém životě zabývala. Byla to velmi pokroková žena, která se angažovala v mnoha oblastech života.
Autorka Domácí kuchařky se narodila v roce 1785, a tak v době, kdy dospěla, přišel ten pravý čas na probouzení českého národa. Nejprve si ale musela prožít nepříliš šťastné dětství, kdy jí brzy zemřel nejen otec, ale také všichni sourozenci. Malá Magdalenka tak zůstala sama jen s matkou. Inteligentní děvčátko se záhy naučilo číst, ale vychováno bylo v německém prostředí. Peněz nebylo nazbyt, a tak Magdaleno matka poslala do Prahy k tetě, která potřebovala pomoc v domácnosti.
Mohlo by vás zajímat
Z německého prostředí vytrhl Magdalenu Dobromilu (tehdy ještě Artmannovou) přítel a pozdější manžel Jan Alois Sudiprav Rettig. Pod jeho vlivem se z novomanželky brzy stala česká vlastenka a buditelka. S manželem se často kvůli jeho práci stěhovali, a tak mohli šířit své myšlenky a osvětu nejen v Přelouči, ale třeba i v Ústí nad Orlicí, v Rychnově nad Kněžnou nebo v Litomyšli.
Od červené knihovny k radám pro dívky
Magdalena Dobromila měla velké štěstí v tom, že její manžel rozhodně netrval na tom, aby se jeho žena starala výhradně o domácnost. Naopak jí pomáhal v její literární tvorbě. Mnoho jiných mužů té doby by svoji manželku takovým způsobem nepodporovalo.
Hlavní činností ženy, kterou si dnes představíme hlavně jako kuchařku u plotny, byla ale celková osvěta a výuka dívek. Je jisté, že samozřejmou součástí vzdělání mladých žen byla dovednost v péči o domácnost a také vaření, ale Magdalena Dobromila Rettigová dívky podporovala rovněž ve čtení a lásce k literatuře a kultuře. Vedla také takzvaný společenský salon, kde mohly ženy hovořit i o jiných tématech než rodina a péče o ni. Účastnicím setkání Rettigová předčítala české básně, dále pořádala kulturní akce, přispívala do českých časopisů, a také si dopisovala s mnoha významnými vlastenci, jak byl třeba František Palacký nebo Josef Jungmann.
Mohlo by vás zajímat
Svoje první díla napsala Magdalena Dobromila Rettigová německy. V průběhu svého života napsala mnoho knih, později hlavně díky pomoci svého manžela začala tvořit česky a její výtvory byly stále více zaměřeny na vlasteneckou osvětu. Byla také první autorkou děl z tzv. červené knihovny, tedy mírně kýčovitých, romantických příběhů plných citů a lásky, v našem prostředí. Tato díla obecně byla ale vždy považována za pokleslou literaturu a vlastěn to tak zůstává dodnes.
Guláš podle Rettigové
I když tedy Rettigová psala poměrně hodně a její díla byla ve své době opravdu čtená, nešlo o příliš hodnotnou literaturu. Největší význam tak plnila v osvětě mezi ženami a v praktických příručkách. K takové tvorbě pak patří i její nejznámější kniha, Domácí kuchařka, kterou známe všichni.
Mohlo by vás zajímat
Podle Magdaleny Dobromily Rettigové si můžeme i dnes uvařit třeba guláš. Jak na to? Podívejme se do Domácí kuchařky: Budeme potřebovat 1 kg hovězího masa z kýty, 100 g másla, 4 velké cibule, 1 petržel, sůl, 500 ml hovězího vývaru nebo vody, hrst majoránky, lžičku sladké papriky, 750 g brambor. A jaký postup práce bychom měli zvolit? Magdalena Dobromila Rettigová radí: "Rozkrájej na malé kostky pro 6 osob nejméně 1 kilo hovězího masa, buď od svíčkové pečeně, nebo ze spodního šálu, dej na rendlík kus másla, 4 velké cibule a petrželový kořínek, obojí drobně rozkrájeno, vlož na to to rozkrájené maso, osol patřičně, přikrej poklicí a nech to dusit; kdyby to tuze vysmahlo, podlej to trochou hovězí polívky nebo také vody, a dej k tomu trochu majoránky, trochu tureckého pepře (paprika) nebo jen obyčejného pepře. Když to dáš na mísu, udělej okolo věnec ze zemčat. Tento gulaš může se dělati také z telecího i ze skopového masa."
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat růžičkovou kapustu na chutný oběd či večeři? Zapečená s oblíbenými surovinami bude výborným jídlem
Upéct buchty v peci bývalo dívčí zkouškou dospělosti. Víte, k čemu sloužil tzv. kamnovec?
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů