Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
6. 2. 2021 Tipy a triky
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme, drahoušku! se Miloš Kopecký v roli pana Nováka rozčiluje, že nenávidění Bartáčkovi od vedle mají zase řízky. Bartáčkovi ve skutečnosti klepou na prázdno a schválně právě proto, aby své sousedy naštvali. Vy si ale kus masa v trojobalu můžete klidně udělat. Zkuste to podle našich tipů a triků, aby byly vaše řízky ty opravdu nejlepší!
Jaké vybrat maso? To je základ!
Základem dobrého řízku je samozřejmě typ masa, které zvolíte. Výborné jsou řízky z mladého hovězího, pro českou kuchyni je pak nejtypičtější použití prorostlé krkovice, díky níž je hotový řízek hodně šťavnatý. Tradiční "vídeňák" by se měl dělat jen z telecího, a to konkrétně z horní části kýty (říká se jí ořech), vrchního šálu nebo telecího pavoučka. Pokud máte raději drůběž, pozor - kuřecí i krůtí maso je přirozeně sušší, proto je na řízky nejvhodnější volit stehna, která obsahují více tuku.
Mohlo by vás zajímat
Marináda může pomoct
Aby bylo maso uvnitř trojobalu vláčné, jemné a šťavnaté, můžete maso před obalováním na 2 - 3 hodiny, ale klidně na celou noc naložit do marinády z jogurtu nebo z majonézy. Hodí se to právě hlavně u drůběžího masa, které díky tomu nebude tak suché.
Méně (naklepávání) je více
Řízek přes celý talíř je jedlíkův sen, ale lepší je maso moc nenaklepávat a nedělat řízky příliš tenké. Ideální tloušťka jeddoho řízku se pohybuje mezi 10 a 12 milimetry. Tip: Jednotlivé řízky před obalováním po stranách nařízněte, nebudou se vám potom při smažení tolik kroutit. Samotné naklepávání si usnadníte, když maso vložíte mezi dva sáčky; ale tento léty prověřený trik hospodyněk nejspíš už znáte.
Mohlo by vás zajímat
Domácí strouhanka a neředěná vajíčka
Dříve hospodyňky měly ve zvyku ředit vajíčko na obalování vodou nebo mlékem, nejlepší je ale nechat vejce samotné, protože i tak pro smažení obsahuje množství vody tak akorát. Řízky obalujeme v polohrubé mouce a strouhanka je nejlepší domácí, čerstvě namletá ze tři dny starých housek a rohlíků. Tip: Pro více fit řízky můžete místo strouhanky zkusit i rozdrcené neslazené kukuřičné lupínky smíchané s ovesnými vločkami. Naopak méně zdravé, ale skvělé jsou řízečky obalované v rozdrcených paprikových chipsech.
Přepuštěné máslo je to nejlepší
Řízky je samozřejmě nejsnadnější smažit v oleji, ale pokud jim chcete dodat opravdu plnou chuť, zkuste raději sádlo, nejlépe domácí, anebo máslo. Použijte ale máslo přepuštěné. Řízky na másle jsou opravdu zaručeně ty nejlepší.
Mohlo by vás zajímat
Řízky nechte dojít v troubě
Usmažit řízky, nechat je okapat na ubrousku a ihned podávat je také možnost, ale vám jde o ty opravdu nejlepší řízky. Proto si předehřejte troubu na 110°C, připravte si plech a na něj poklaďte krajíce chleba. Pak řízky zprudka osmahněte, z pánve je přendejte na plech s chlebem a takto je pečte asi 45 minut. Chléb nasaje přebytečný tuk, maso zůstane šťavnaté a kůrčička křupavá. Dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat