Chutě známých politiků: Miloš Zeman má nejraději brambory na loupačku
5. 2. 2021 Historie a zajímavosti
V seriálu "Chutě známých politiků“ jsme si dosud představovali chutě velkých zahraničních jmen a jejich jídelníčky. Opomenout bychom neměli ani naši kotlinu a prezidenta České republiky. Na čem si rád pochutnává Miloš Zeman a co nabízí v Lánech hostům?
Klasická česká kuchyně
Prezident Zeman si nepotrpí na složité recepty a večeře o mnoha chodech. Jeho oblíbeným jídlem jsou brambory na loupačku a karbanátky. "Nikdy jsem nemiloval jídla podávaná na recepcích a nikdy jsem nepřinutil kuchaře, aby vařili podle mého vkusu, protože se jim to zdálo příliš prosté až sprosté," napsal ve svých pamětech. Prezident Zeman za poslední léta zhubnul až deset kilogramů. Je to mimo jiné proto, že zmenšil velikost porcí jídla, na kterém si pochutnává a jako přílohu si dává salát. O zelenině kdysi však mluvil až hanlivě: "Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační mezičlánek, který se jmenuje prase."
Mohlo by vás zajímat
Jako rybka
V říjnu 2019 byla zveřejněna lékařská zpráva o prezidentově zdravotním stavu. Ústřední vojenská nemocnice koncem října 2019 uvedla, že Zeman se v ní léčil a po propuštění stále léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. Podle nemocnice prezident v nemocnici absolvoval rehabilitační cvičení a byla mu aplikována intenzifikovaná výživa. Hrad označil čtyřdenní hospitalizaci za rekondiční pobyt. Kancléř Mynář uvedl, že prezident je na požehnaných 75 let ve skvělé kondici, a že to sám nečekal. Prezidentovi prý chybí pouze minerály v důsledku dehydratace, což měly spravit infuze.
Mohlo by vás zajímat
Zeman si podle kancléře jídelníček určuje sám. "V poslední době, zvláště po těch výživných infuzích, se mu zlepšila chuť k jídlu. Krom tradičních sladkostí, které má velmi rád, jsme měli včera oběd, kde jsme si dali zabijačku, kulajdu a pan prezident si velmi pochvaloval jitrničky," řekl tehdy Mynář. Ačkolic prezident Zeman před svým druhým zvolením v roce 2017 na tiskové konferenci uvedl, že se díky lásce ke sladkým jídlům vyléčil z cukrovky, trpí v jejím důsledku neuropatií dolních končetin, což způsobuje bolestivou chůzi a vysvětluje, proč prezident při mnoha příležitostech raději zvolí možnost sedět.
Prezident o jídle rád mluví
Prezident miluje českou kuchyni a několikrát se vyjádřil, jaký způsob přípravy jídla preferuje. "Na pánvičce rozpustíte trochu másla, pak do ní vlejete půl koflíku smetany, zahustíte polévkovou lžící strouhanky a nakonec vložíte dvě vajíčka na osobu," upřesnil jednou Zeman, jak má rád vajíčka. Vyjádřil se i o svých oblíbených bramborách na loupačku: "Já si dvakrát týdně dělám brambory na loupačku. Uvaříte brambory, oloupete je, dáte na ně máslo, posolíte. V létě tam dáte trošku pažitky." Pro milovníky životního stylu beze zbytků má Miloš Zeman v rukávu i polévku: "Do kuřecího vývaru nasypete všechno, co máte v ledničce, třeba starý tvrdý sýr, zalijete trochou smetany, která to zjemní. A když máte doma 7 kořenek, odsypete z každé trošku. Když máte 10, tak z desíti. A vznikne pokaždé nová chuť. Někdy se to dokonce dá i jíst," vtipkoval Zeman v rozhovoru pro blog Vývařovna z roku 2012.
Mohlo by vás zajímat
Jak je to s návštěvami?
V roce 2017, kdy prezident objížděl celou republiku, zveřejnil Ústecký kraj celkový účet za jídlo a ubytování. Detailní pohled do objednávky ukazuje, že lidé v delegaci se vždy dělí do dvou kategorií - a to podle stolu, u něhož sedí, a kvality jídla, které dostanou. U hlavního stolu vždy zasedne prezidentský a hejtmanský pár, prezidentův kancléř a někdy i poslanci či senátoři z regionu. Pro ně Ústecký kraj objednal menu za 600 korun. Doprovod delegace, což je podle objednávky až 90 lidí, se pak musí spokojit s poněkud skromnější večeří v hodnotě 125 korun. Jde například o řidiče prezidentské kolony, nižší úředníky nebo ochranku. I když je Zeman zkušeným politikem, dokáže se občas přeřeknout. Na své návštěvě Rumunska v roce 2014 například Blesku řekl, že jedl myši, ačkoliv měl na mysli mici, což jsou rumunské domácí mini párečky.
Mohlo by vás zajímat
Při letošním slavnostním novoročním obědě, který se podával 3. ledna a vyvolal kontroverze kvůli tehdy platným ochranným opatřením, si podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka pochutnali Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem také na české kuchyni. Ovčáček ČTK sdělil, že k obědu se podávala pražská šunka od kosti a lánský bažant s nudlemi. Loni i předloni se při novoročním obědě servírovala paštika z kachních jater na portském víně a candát pečený na másle se zámeckými bramborami. Celé menu uzavřel citronový a malinový sorbet s jahodami.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Suchý únor je tu. Co se vlastně děje v našem těle, když pozřeme alkohol?
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře
7. 2. 2021 22:23