Byliny v kuchyni: Léčivá skořice urychluje hubnutí a ničí bakterie
8. 2. 2021 Životní styl
Skořicový šnek, jablkový závin se skořicí, ale i skořicový čaj. Vůně tohoto běžně dostupného koření je opravdu omamná a není divu, že se často přidává i do osvěžovačů vzduchu nebo čistících přípravků. Skořice totiž navozuje pocit tepla a domova. Víte ale, že má i řadu léčivých účinků?
Blahodárná skořice
Ať už mletou, nebo ve formě jednotlivých svitků - mít doma ve spíži v poličce s kořením skořici je základ. Nejen, že toto koření krásně voní a jídlům všeho druhu dodává exotickou, mírně peprnou chuť, je navíc i úžasně zdravá. Co to ta skořice vlastně vůbec je? Bylinka tak úplně ne. Jedná se totiž o kůru stromu zvaného skořicovník, který roste v tropických oblastech. Kromě koření se z ní vyrábí i oleje a tinktury, protože podporuje chuť k jídlu, osvěžuje tělo i mysl a ničí bakterie.
Skořice působí obzvlášť skvěle na trávení. Štěpí totiž tuky a urychluje jejich metabolismus, čímž napomáhá hubnutí. Doporučuje se i lidem s cukrovkou, jejichž organismu zase pomáhá se zpracováním cukrů. Uklidňuje průjem stejně dobře, jako působí na zácpu a je skvělá proti nadýmání. Dále skořice prospívá krevnímu oběhu a snižuje krevní tlak. Je antibakteriální a připisují se jí i mírně antibiotické účinky, proto je vhodná jako součást podpůrné léčby třeba při angíně. Podle výzkumů má pravidelná konzumace skořice, a sice dávky do 5 gramů denně, vliv na vyrovnání hladiny cukru v krvi a pokles cholesterolu.
Mohlo by vás zajímat
Jak skořici konzumovat?
Výhoda skořice je, že s trochou fantazie se dá přisypat skoro do všeho. Nejširší využítí má samozřejmě ve sladkém pečení, kde se hodí do sušenek i koláčů a nezbytná je například ve štrůdlu. Pokud máte rádi indickou kuchyni, kombinace kurkumy a skořice je také výtečná, můžete tedy obojí přidat do vaší variace na kari omáčku. Naprosto dokonalé je pak spojení skořice a jablek. Zkuste například krůtí prsa pečená na cibuli a sladkých jablkách, která posypete právě skořicí. Sladko-slaná chuť vás nejprve možná zarazí, bude to ale rozhodně milé překvapení. Můžete ji samozřejmě přidávat i do ovesných vloček nebo do jogurtu.
Pokud byste skořici raději konzumovali v tekuté formě, svařený jablečný nebo hruškový mošt, nejlépe v bio kvalitě, po dochucení špetkou tohoto koření přímo volá. Možné je ale samozřejmě i připravit si bylinný skořicový čaj. Ten má jako léčivý prostředek pevné místo zejména v čínské a ajurvédské medicíně. Pro jeho přípravu doporučujeme zakoupit skořici cejlonskou. V normálních obchodech je totiž k dostání většinou skořice čínská, která je sice levnější, ale nemá tak silný účinek. Obecně platí, že čím je skořice světlejší, tím je kvalitnější.
Mohlo by vás zajímat
Způsobů, jak připravit skořicový čaj, je několik. Můžete svařit svitek skořice se čtyřmi hřebíčky, čtyřmi kuličkami pepře a deckou husté jablečné šťávy a tento mix pak naředit horkou vodou. Další variantou je přisypat mletou skořici do dobře známého čaje z čerstvého zázvoru s medem a citronem. Anebo zkuste svařit svitek skořice, odvar pak přelijte do sklenice a pomalu do něj přimíchávejte 100% a nejlépe bio pomerančový džus v pokojové teplotě, případně čistou šťávu z pomerančů. Tento drink se pije studený a je úžasným posilovašem imunity bohatým na vitamín C.
Upozornění: Skořice není vhodná pro těhotné ženy, protože může vyvolat předčasný porod. Dále není vhodná pro ty, kdo trpí na žaludeční vředy a lidi s tendencí krvácet.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Caesar wrap je snadný, lehký a chutný. S videonávodem ho připravíte za pár minut