Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
12. 2. 2021 Tipy a triky
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli? Pokud je to zbytek patky, asi vás zrovna nevytrhne, když ho vyhodíte, ale jde-li o půlku bochníku, šetrnou hospodyni to může zabolet. Existuje ovšem řada způsobů, jak tvrdému chlebu dopřát ještě jednu šanci zazářit na stole.
Tvrdý chleba do koše napatří
Kdo najde v chlebníku starou a ztvrdlou "šumavu", ten ji na první dobrou chce většinou vyhodit do koše; samozřejmě trochu dopáleně, protože je to jídlo, které přišlo vniveč, a tím pádem vyhozené peníze. Máte-li ale sklony k šetrnosti a neradi plýtváte potravinami, přinášíme několik chytrých rad a triků, jak takový starý pecen ještě využít a dát mu druhou šanci. Jednou z možností je proměnit jej pomocí kouzla znovu v čerstvý. Stačí k tomu trocha vody, alobal a trouba. Detailněji si tento chytrý trik můžete nastudovat tady:
Mohlo by vás zajímat
Pokud se vám ale nechce takto "šálit" rodinu, tvrdý chleba se dá využít i přiznaně...
Topinky
Základní recept, na který je starý chleba nejen vhodný, ale téměř nutný. Nakrájejte chleba na krajíce a ty osmažte buď na oleji či sádle, nebo je upečte na sucho v troubě. Hotové topinky jsou skvělé potřené rozpuštěným máslem smíchaným s bylinkami a utřeným česnekem. A vůbec nejlepší jsou samozřejmě tehdy, když slouží jako takový "jedlý talířek" pro tatarák.
Krutony
Zejména do hustých a smetanových polévek se výborně hodí krutony. Právě ty ze starého chleba připravíte snadno; stačí pečivo pokrájet na kostičky a osmahnout je na másle. Křupavé kostky se hodí nejen do polévek, ale i do salátů.
Mohlo by vás zajímat
Pappa al pomodoro
A když je řeč o polévkách - v Toskánsku se tradičně vaří chlebová polévka s rajčaty, což zní možná divně, ale je to vynikající! Starobylý recept je jednoduchý; na pánvi na olivovém oleji orestujeme cibuli a česnek, přidáme pokrájená rajčata, bazalku, sůl, pepř a necháme chvíli dusit. Pak přihodíme na malé kousky pokrájený chleba a zalijeme vše vodou nebo ještě lépe zeleninovým vývarem. Chléb se rozmočí a skvělou zeleninou polévku krásně zahustí.
Zahušťování
A polévka není to jediné, co starý chleba umí zahustit. Zkuste to třeba s omáčkou, kterou byste jinak nastavovali jíškou. S použitím chleba se vyhnete "moučné" chuti i žmolkům. A jedli jste už někdy guláš zahuštěný kousky žitného chleba? To je opravdu pokrm bohů!
Mohlo by vás zajímat
Strouhanka
Nejen z rohlíků a housek je skvělá strouhanka. Ta chlebová se výborně hodí ke zvěřině a je skvěle křupavá. Upečte chleba na sádle se snítkami tymiánu nebo s jalovcem, po zchladnutí jej namelte a posypte jím pečené maso. Budete okouzleni. Využití ale najde také v karbanátcích či sekané.
Chlebové placičky
Když nakrájený tvrdý chléb vložíte do mísy a zalijete ho mlékem, pěkně změkne. A když tam přidáte ještě dvě vejce, sůl, pepř, utřený česnek, trochu majoránky, na kostičky nakrájenou slaninu a strouhaný sýr, vznikne vám výborné těsto, ze kterého můžete rukama vypracovat malé placky určené ke smažení nebo pečení. Je to taková lehčí, méně mastná variace na bramboráky.
Máte nějaký svůj vlastní způsob, jak zpracovat starý chléb? Napište nám o něm do komentářů!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Velký předvánoční nákup je náročným oříškem pro všechny hospodyňky. Máme pro vás kompletní nákupní seznam. Stačí vyrazit
Komentáře
13. 2. 2021 17:28