Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
13. 2. 2021 Tipy a triky
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají sliny na úžasnou tvarohovou bábovku, která se bude podávat k odpolední kávě. Ale nyní přichází kritický moment – vyndat bábovku z formy. Povede se vyklopit tak, aby se nepotrhala? Jaké rady nám poradila babička, která za celý svůj život upekla nespočet povedených bábovek?
Nepodceňte materiál formy
Dnes máme na výběr nespočet materiálů a vzorů forem, ve kterých bábovku můžeme připravit. Právě zvolený materiál má obrovský dopad na to, zda se nám moučník povede správně vyklopit. Nejspolehlivější materiál je s antiadhezním povrchem, který je typický pro kovové formy z hliníku nebo oceli. Teplo je vedeno rovnoměrně, což zajistí i rovnoměrné propečení celé bábovky.
Mohlo by vás zajímat
Dokonale vymazat a vysypat
Všichni víme, že bez pořádně vymazané formy to nejde. Formu doporučujeme vymazat ztuženým tukem. V porovnání s máslem se ztužený tuk tak nepřepaluje a je nižší riziko, že by se bábovka mohla někde přichytnout k formě. Během vymazávání buďte pečliví a tukem rozhodně nešetřete. Jakmile budete mít formu vymazanou, babička radí formu vysypat strouhankou nebo hrubou moukou.
Kdy je správný čas vyklopit bábovku?
Vyklopit bábovku hned, nebo chvíli počkat, až forma vychladne? Obecně se doporučuje počkat alespoň 2 minuty a až poté bábovku vyndat z formy. Každá forma je jiná; u některých zkuste čas prodloužit a vyčkejte 5 až 7 minut. Uvidíte sami, kdy se vám bude lépe s bábovkou manipulovat. Připravte si velký mělký talíř, na který bábovku vyklopíte. Ideálně tak, že talíř přidržíte na víku a až pak opatrně formu s bábovkou otočíte vzhůru nohama. Chvilku ještě počkejte a mírně s bábovkou zatřepte.
Mohlo by vás zajímat
Na řadu přichází mokrý ručník
Jakmile máte bábovku otočenou a pokrm stále drží přilepený k formě, zkuste starý trik s mokrou utěrkou. Utěrku namočíme v ledové vodě a přiložíme ji na formu. Utěrku necháme minutu na formě a proces ještě jednou zopakujeme Tímto způsobem by se měla bábovka odlepit.
Pokud se vám i přes to všechno nepovede bábovku vyklopit napoprvé, nezoufejte. Každá forma je jiná a teplo vede jiným způsobem. To stejné platí pro těsto. Některé je hutnější, jiné více nadýchané a další zase krásně vláčné. Zkoušejte, jaké postupy vám budou vyhovovat a nezapomeňte na to, že žádný učený z nebe nespadl.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jaký upéct moučník s jablky? Co třeba úžasně vláčnou a chutnou jablkovou bábovku? Podle našeho videa ji zvládne i začátečník
Mýty vs. fakta: Je žitné pečivo vážně zdravější než to z bílé mouky?
Amatérská kuchařka Milada z Ostravy navařila, popsala a nafotila už neskutečných 2336 receptů a hodlá pokořit jeden milník
Komentáře
26. 10. 2024 17:28
26. 10. 2024 14:35
13. 2. 2021 17:20