Nastavená kaše na četnickém stole: "Jedna vražda kvůli obědu dnes stačila," zavtipkoval velitel a dal se do jídla
15. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Naše babičky měly svoje specifické recepty, o kterých dnes už jen přemýšlíme, co se za jejich názvy asi tak mohlo skrývat. Třeba taková nastavená kaše nebo "nastavenka", jak se jí většinou říkalo…
Levně, ale bez masa
Nastavená kaše bylo jídlo levné a poměrně rychlé, ale jak by mohla potvrdit třeba kuchařka z četnické stanice v Košecké Rovné, ne vždy se muselo nutně setkat s ovacemi strávníků, zvlášť pokud očekávali na talíři i kousek masa.
Kuchařka na zmiňované stanici uvařila nastavenou kaši právě v den, kdy místní četníci vyšetřovali případ vraždy v nedaleké obci, která se udála z docela primitivního důvodu. Manžel, který přišel dopoledne opilý z hospody, se dožadoval oběda, ale žena mu sdělila, že teprve štípá třísky na podpal a potom bude moct vařit. To muže rozčílilo natolik, že neváhal ženu uškrtit…Později se podařilo zjistit, že manželství už dlouho nebylo spokojené, hádky byly na denním pořádku a muž se netajil tím, že by se manželky rád zbavil. Dokonce prohlásil, že ji klidně zabije a půjde na dvacet let do vězení. Jeho předpověď se vyplnila a záminkou k vraždě se stal právě nedělní oběd, který nebyl hotový v okamžiku, kdy se on vrátil domů. I tak může skončit lidský život.
Jedna vražda stačila
Když se po celodenním pátrání vyšetřování četníci do kasáren, čekala na ně právě nastavená kaše, která - jak všichni dobře věděli - měla být už k obědu, ale tou dobou oni byli v terénu. Nastavovaná kaše není ideální k ohřívání, ale plýtvat jídlem se nedalo, a tak nebylo jiné řešení. Vrchní strážmistr Smejkal se nad talířem plným ohřáté nastavenky zamyslel a než se do večeře pustil, žertu prohlásil, že jedna kuchařka zamordovaná kvůli nedělnímu jídlu už byla dost. A tak dostala četnická kuchařka "milost".
Mohlo by vás zajímat
A jak se vlastně taková nastavená kaše připravovala? Na porci pro čtyři až pět lidí je potřeba 1 kilogram brambor, 200 gramů ječných krupek, 100 ml mléka, 50 gramů sádla, majoránka a sůl. Krupky vypereme a dobře uvaříme ve slané vodě. Stejně tak uvaříme na kostičky nakrájené oloupané brambory, které poté rozmačkáme na kaši, do které přimícháme uvařené trhané krupky a samozřejmě i připravené mléko. Kaši pak dochutíme majoránkou, případně dosolíme podle chuti a navrch dáme cibuli usmaženou na sádle. V tu chvíli máme hotovo a nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť.
Zpracováno s využitím Četnické kuchařky autora Michala Dlouhého.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Proti jarní únavě se můžete bránit už v zimě. Pomůžou klíčky, ale i čerstvé mandarinky