Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
18. 2. 2021 Vaření
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to asi ne, ale rozhodně má moc pomoci hospodyňce, která nestíhá, s přípravou dezertu pro návštěvu nebo k nedělní kávě. Vybrali jsme tři naše oblíbené nepečené sladké recepty z piškotů, které zvládne opravdu každý. Vyzkoušíte?
Tiramisu "počesku"
Tiramisu je populární dezert z espressa, amaretta a mascarpone. Pokud se vám nechce shánět mascarpone, můžete jej nahradit měkkým tvarohem nebo tučnou zakysanou smetanou. Nebude to pak sice pravé Tiramisu, ale chuť bude stále skvělá.
Co budeme potřebovat:
- 1 balíček obyčejných piškotů nebo balíček cukrářských piškotů
- 500 gramů mascarpone nebo měkkého tvarohu nebo tučné zakysané smetany (smetana je nejméně vhodná, ale jde to)
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce cukru moučka
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- 1 espresso nebo 1 malý hrnek silné černé kávy (lze použít i rozpustnou)
- 50 ml amaretta (volitelné)
Postup: V míse vyšleháme smetanu ke šlehání, přidáme oba druhy cukru, a pak do směsi ruční metlou vmícháme mascarpone/tvaroh/zakysanou smetanu. V mističce smícháme kávu s amarettem, případně necháme samotnou kávu. Připravíme si formu na dort nebo nějakou jinou vhodnou nádobu. Piškoty zlehka namáčíme do kávy a klademe je do formy, dokud nevznikne vrstva. Tu zasypeme kakaem. Pak vytvoříme vrstvu krému. Opět ji poklademe piškoty v kávě, posypeme kakaem. Následuje ještě jednou krém a celý dezert završíme vrstvou piškotů a kakaa. Hotový dezert necháme přes noc zatuhnout v lednici. Tip: Při přípravě domácího Tiramisu se nám osvědčilo vyskládat do formy suché piškoty a kávou je jen pokapat. Namáčené piškoty se totiž rychleji "rozblemcají" a konzistence celého dezertu bude řidší, než by měla být.
Mohlo by vás zajímat
Nepečený dort s ovocem
Absolutní klasika a rychlovka, která už zachránila nejednu zapomenutou oslavu narozenin!
Co budeme potřebovat:
- 1 až 2 balíčky piškotů podle velikosti a typu formy
- 500 gramů jahod či jiného lesního ovoce, případně konzervované ovoce, například broskve
- 500 ml zakysané smetany
- 2 vanilkové cukry
- želatina (volitelné)
Postup: Zakysanou smetanu smícháme s cukrem. Do zvolené formy vyskládáme vrstvu piškotů, tu pak zalijeme krémem. Krém poklademe kousky ovoce. Následují piškoty, pak znovu krém a zase ovoce. Opakujeme, dokud stačí forma a suroviny, ale končit bychom měli ovocem. Tip: Pokud pracujete s ovocem v konzervě, ze šťávy z plechovky můžete vyrobit ovocnou želatinu a tou celý dort dotáhnout k dokonalosti. Hotový dezert necháme přes noc zatuhnout v lednici.
Mohlo by vás zajímat
Srnčí hřbet s čokoládou a oříšky
Zkuste něco netradičního - nepečený srnčí hřbet je to pravé ořechové pro milovníky čokolády!
Co budeme potřebovat:
- 1 balíček piškotů
- 300 gramů čokolády na vaření nebo jiné kvalitní hořké čokolády
- 1 lžíci kakaa holandského typu
- 100 gramů oříšků, nejlépe mandlí, ale mohou být i vlašské
- 3 lžíce kokosového oleje nebo másla
- 1 plechovka Salka
Postup: V parní lázni si rozpustíme čokoládu, vmícháme do ní kokosový olej nebo máslo a na závěr také Salko. Dobře promícháme. Odstavíme a ihned přisypeme kakao. Poté do směsi přijdou nasekané oříšky. Formu vyložíme alobalem a na dno dáme trochu čokoládové směsi. Tu poklademe piškoty. Pak znovu čokoláda s oříšky a znovu piškoty. Pokračujeme, dokud forma není plná. Končíme vrstvou čokolády. Alobal přeložíme, aby byl celý dezert zakrytý a necháme ho přes noc zatuhnout v lednici.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při přípravě nepečených dortů: Může za to špatně připravená želatina a rozmočený korpus
Gordon Ramsay prozradil svůj recept na bramborovou kaši: Voní máslem, česnekem a smetanou a je dokonale krémová
Připravili jsme máslový ležák jako z Harryho Pottera: Horký cider se šlehačkou a karamelem chutná překvapivě skvěle
Přečtěte si Zobrazit více
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Falešný španělský ptáček: Stejná chuť jako oblíbená klasika, ale za mnohem kratší dobu. Nic nerolujete, vše jen pokrájíte
Nejrychlejší recepty: Dvoubarevná hrnková bábovka je hotová za 30 minut!